Linkovi

G7 planira upozoriti male kineske banke zbog veza sa Rusijom, kažu izvori Reutersa


Ruski predsjednik Putin prisustvuje međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Ruski predsjednik Putin prisustvuje međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Američki zvaničnici očekuju da će bogate demokratije Grupe sedam (G7) sljedeće sedmice poslati novo oštro upozorenje manjim kineskim bankama da prestanu pomagati Rusiji u izbjegavanju zapadnih sankcija, kaže dvoje ljudi upoznatih s tim.

Očekuje se da će se lideri koji se okupe na samitu u Italiji od 13. do 15. juna, čiji je domaćin premijerka Giorgia Meloni, tokom svojih privatnih sastanaka u velikoj mjeri usredsrediti na prijetnju koju rastuća kinesko-ruska trgovina predstavlja za borbu u Ukrajini, i šta učiniti u vezi s tim.

Ti razgovori će vjerovatno rezultirati javnim izjavama o ovom pitanju koje uključuje kineske banke, prema američkom zvaničniku uključenom u planiranje događaja i još jednoj osobi koja je upoznata s tim pitanjem.

Od Sjedinjenih Država i njihovih partnera iz G7 - Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana - ne očekuje se da poduzmu bilo kakve hitne kaznene mjere protiv bilo koje banke tokom samita, kao što je ograničavanje njihovog pristupa sistemu SWIFT ili ukidanje pristupa dolaru. Rečeno je da je njihov fokus na manjim institucijama, a ne na najvećim kineskim bankama, rekao je jedan od tih ljudi.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar. Američko ministarstvo finansija nije imalo trenutni komentar, ali zvaničnici Ministarstva finansija su u više navrata upozoravali finansijske institucije u Evropi i Kini i drugdje da se suočavaju sa sankcijama jer pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

Daleep Singh, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za međunarodnu ekonomiju, rekao je Centru za novu američku sigurnost ove sedmice da očekuje da će lideri G7 ciljati na podršku Kine ruskoj ekonomiji.

"Naša zabrinutost je da je Kina sve više fabrika ruske ratne mašine. Možete je nazvati arsenalom autokratije kada uzmete u obzir da ruske vojne ambicije očigledno prijete postojanju Ukrajine, ali sve više europskoj sigurnosti, NATO-u i transatlantskoj sigurnosti", rekao je on.

Singh i drugi najviši dužnosnici Bidenove administracije kažu da su Washington i njegovi partneri spremni koristiti sankcije i strožiju kontrolu izvoza kako bi smanjili sposobnost Rusije da zaobiđe zapadne sankcije, uključujući i sekundarne sankcije koje bi se mogle koristiti protiv banaka i drugih finansijskih institucija.

Washington je spreman sljedeće sedmice objaviti značajne nove sankcije na finansijske i nefinansijske ciljeve, rekao je izvor upoznat s planovima.

Očekuje se da će se ovogodišnji samit G7 također usredotočiti na povećanje dobiti ostvarene ruskom imovinom zamrznutom na Zapadu u korist Ukrajine.

Ruski biznise se prebacuju u kineske male banke

Washington do sada nije bio voljan provoditi sankcije glavnim kineskim bankama – koje su analitičari dugo smatrali „nuklearnom” opcijom – zbog ogromnih efekata koje bi to moglo nanijeti na globalnu ekonomiju i odnose između SAD-a i Kine.

Zabrinutost zbog mogućnosti sankcija već je dovela do toga da velike kineske banke obustave plaćanja za prekogranične transakcije u koje su uključeni Rusi ili da se u potpunosti povuku iz bilo kakvog učešća, izvještava Reuters.

To je gurnulo kineske kompanije u male banke na granici i podstaklo upotrebu podzemnih kanala finansiranja. Zapadni zvaničnici zabrinuti su što neke kineske finansijske institucije još uvijek olakšavaju trgovinu robom s dvostrukom civilnom i vojnom primjenom.

Peking je optužio Washington da iznosi neosnovane tvrdnje o, kako kaže, normalnim trgovinskim razmjenama sa Moskvom.

Bidenova administracija je ove godine počela da ispituje koji bi joj alati sankcija mogli biti dostupni da osujeti kineske banke, rekao je američki zvaničnik ranije za Reuters, ali nije planirao da preduzme takve korake.

U decembru je predsjednik Joe Biden potpisao izvršnu uredbu kojom prijeti sankcijama finansijskim institucijama koje pomažu Moskvi da zaobiđe sankcije Zapada.

SAD su u prošlosti sankcionisale manje kineske banke, kao što je Banka Kunlun, zbog različitih pitanja, uključujući rad sa iranskim institucijama.

Kina i Rusija podstakle su veću trgovinu u juanima umjesto u dolarima nakon rata u Ukrajini, potencijalno štiteći svoje ekonomije od mogućih američkih sankcija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG