Linkovi

G7 najavio novu pomoć Ukrajini od 9,5 milijardi dolara


Ukrajinski premijer Denis Šmihal obraća se ministrima finansija G7, na sastanku blizu Bona u Njemačkoj. (Foto: Federico Gambarini/DPA via AP, Pool)
Ukrajinski premijer Denis Šmihal obraća se ministrima finansija G7, na sastanku blizu Bona u Njemačkoj. (Foto: Federico Gambarini/DPA via AP, Pool)

Finansijski lideri G7 saglasili su se u petak da izdvoje novu pomoć za Ukrajinu od 9,5 milijardi dolara i obećali dovoljno novca da se spriječi kolaps već razorene ukrajinske ekonomije, dok se zemlja bori protiv ruske agresije.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Sjedinjenih Država, Japana, Kanade, Britanije, Njemačke, Francuske i Italije saopštili su da će podrška za Ukrajinu u ovoj godini do sada biti 19,8 milijardi dolara.

Njemačko ministasrtvo finansija pojasnilo je da ukupna suma obuhvata 10,3 milijarde koje su već obećane ili raspodijeljene.

Kada je riječ o novim finansijskim sredsstvima, SAD će obezbjediti 7,5 milijardi u grantovima, Njemačka milijardu, dok će preostalu milijardu finansirati ostale zemlje iz G7 kroz grantove i zajmove, navelo je njemačko ministarstvo.

"Bićemo uz Ukrajinu tokom ovog rata i poslije toga i spremni smo da uradimo više kada to bude potrebno", navodi se u saopštenju G7 na kraju dvodnevnog sastanka blizu njemačkog grada Bona.

Ukrajina procjenjuje da joj je potrebno 5 milijardi dolara mjesečno da isplaćuje zarade državnim službenicima i finansira rad državne uprave uprkos dnevnom razaranju u napadima ruskih snaga.

Evropska unija također planira da ponudi 9 milijardi eura zajmova Ukrajini, a Evropska banka za rekontrukciju i razvoj i Međunarodna finansijska korporacija još 3, 4 milijarde.

G7 je također zatražio da se podrži dugoročni oporavak i obnova Ukrajine, uz ocjenu da je riječ o "masovnim zajedničkim naporima" koji će morati da se koordinišu.

Ekonomisti procjenjuju da će obnova Ukrajine koštati od 500 milijardi do 2 hiljade milijardi eura, u zavisnosti od toga koliko sukob bude trajao i koliki bude obim pričinjene štete.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG