Linkovi

Naporan dnevni red čeka svjetske čelnike na summitu G-8


Naporan dnevni red čeka svjetske čelnike na summitu G-8
Naporan dnevni red čeka svjetske čelnike na summitu G-8

Uz nemire u arapskom svijetu i neizvjesnu globalnu ekonomiju očigledno će svjetski čelnici imati mnoge teme za razgovor na ovotjednom summitu G-8 najrazvijenijih država svijeta

Uz nemire u arapskom svijetu i neizvjesnu globalnu ekonomiju očigledno će svjetski čelnici imati mnoge teme za razgovor na ovotjednom summitu G-8 najrazvijenijih država svijeta. Različiti stavovi oko toga kako odgovoriti na ove izazove predstavljaju potencijalni predmet neslaganje među svjetskim čelnicima.

Bogati dnevni red čeka čelnike na summitu G-8 u francuskom priobalnom mjestu Deauville. Na vrhu popisa je pitanje kako bi ostatak svijeta trebao odgovoriti na nemire u arapskom svijetu. NATO je angažiran u kampanji bombardiranja snaga Moamera Gadafija, a neke se zemlje pribojavaju da bi se to moglo postepeno pretvoriti u dugotrajan sukob. Stephanie Rickard stručnjakinja je za međunarodne odnose pri London School of Economics.

Stephanie Rickard: Vjerojatno će biti sukobljavanja, konkretno s Rusijom. Rusija je već dala do znanja da ne podržava to što se događa u Libiji, ne misle da je intervencija ispravan način i tu postoji prostora za potencijalno neslaganje između Rusije i nekih članice G-8. Ali to će se ne slaganje najvjerojatnije zadržati iza zatvorenih vrata.

Nasilno sprečavanje pobuna u Siriji i Bahreinu također će biti visoko na dnevnom redu summita G-8. Analitičari kažu da su neslaganja najvjerojatnije okončana oko toga kako bi svijet trebao reagirati na ovo pitanje. Posjećujući Britaniju uoči summita G-8, američka državna tajnica Hillary Clinton uputila je jasno upozorenje sirijskom čelništvu.

Hillary Clinton: Predsjednik Assad sučeljen je s izborom: može predvoditi tranziciju prema demokraciji koju sirijski narod traži ili se može, kako je to prošli četvrtak rekao predsjednik Obama, ukloniti se s puta, međutim, nema dvojbe da ukoliko ne počne predvoditi taj proces, njegov će režim biti sučeljen s kontinuiranim i sve jačim pritiskom i izolacijom.

Summit će se baviti i Pakistanom nakon što je u toj zemlji početkom mjeseca likvidiran Osama bin Laden. Kao dodatak tome, zapadni čelnici upozoravaju da je sukob u Afganisttanu u opasnosti da bude zasjenjen tzv. Arapskim proljećem. Još jedna od redovitih točki dnevnog reda summita G-8 je iranski nuklearni program. Europska unija je obnovila sankcije protiv Teherana, optužujući ga da pokušava konstruirati nuklearno oružje. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kaže da se mora zadržati pritisak na Iran.

William Hague: Važno je da se ne zaboravi – dok se mnoge druge stvari događaju na Srednjem istoku, Iran nastavlja sa svojim nuklearnim programom. Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu već mjesecima pozivamo na intenziviranje mirnog pritiska na Iran.

Razgovori će se voditi i o posljedicama nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima. Domaćin, Francuska, poziva na donošenje novih međunarodnih standarda za nuklearne elektrane. I dok Japan klizi ponovnu u recesiju a dužnička kriza progoni Europu, svjetsko je gospodarstvo u krhkom stanju. K tomu, direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn podnio je ostavku nakon optužbi za pokušaj silovanja u Sjedinjenim Državam. Međutim, Stephanie Rickard kaže da bi ta pitanja mogla biti negdje niže na dnevnom redu.

Stephanie Rickard: Važno se prisjetiti da su 2009. godine članice G-8 obznanile da će sad summit G-20 biti forum za razgovore o međunarodnim gospodarskim pitanjima. Dakle, G-8 je ovu tematiku na neki način prepustio skupini G-20 i sad se G-8 koncentrira uglavnom na sigurnosna i geopolitička pitanja.

I dok se ovo malo odmarališne u Normandiji priprema za invaziju koja obično prati summite G-8, za svjetske će čelnike biti vrlo malo vremena da uživaju u ovom priobalnom okruženju.

XS
SM
MD
LG