Linkovi

Ministri vanjskih poslova G-8: Nužni odgovarajući i oštri koraci prema Iranu


Sa ministarskog skupa u Quebecu
Sa ministarskog skupa u Quebecu

“Teheran mora obustaviti aktivnosti na obogaćivanju urana i uključiti se u miroljubiv dijalog. Ulog je vrlo visok. Ako povećana proizvodnja nuklernih komponenti dovede do upotrebe nuklernog oružja, bilo da to učine države ili terorističke grupe, i bez obzira gdje se to desi, katastrofu će osjetiti cijeli svijet” – istakao kanadski premijer Stephen Harper.

Ministri vanjskih poslova zemalja grupe G-8, ekonomski najjačih zemalja, povećavaju pritisak na Iran zbog nuklernog programa kojeg nastoji ostvariti iranski režim. Ministri su se okupili u Quebecu, u Kanadi, na pripremnom skupu pred junski samit najviših predstavnika zemalja G-8.

U nacrtu finalnog kominikea oni traže od međunarodne zajednice da poduzme "odgovarajuće i oštre korake" protiv Teherana, uz ostavljanje otvorenih vrata za mogući dijalog.

Kanadski premijer Stephen Harper Iran smatra "ozbiljnom prijetnjom" po sigurnost u svijetu i poziva na usmjeravanje pune pažnje na poteze iranskog režima, uključujući i dodatne sankcije Ujedinjenih naroda, ako to bude nužno:

Stephen Harper
Stephen Harper

“Teheran mora obustaviti aktivnosti na obogaćivanju urana i uključiti se u miroljubiv dijalog. Ulog je vrlo visok. Ako povećana proizvodnja nuklernih komponenti dovede do upotrebe nuklernog oružja, bilo da to učine države ili terorističke grupe, i bez obzira gdje se to desi, katastrofu će osjetiti cijeli svijet.”

Zapad vjeruje da se Iran nastoji tehničko-tehnološki osposobiti za proizvodnju nuklernog oružja. Teheran tvrdi da razvija nuklerni program isključivo u mirnodopske svrhe.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Sjedinjene Države, uz Njemačku koja nije stalna članica, ali učestvuje u pregvorima, već dugo pregovaraju sa iranskim režimom o obostrano zadovoljavajućem rješenju nuklernog programa Teherana. U sadašnjem trenutku zapadne zemlje traže nametanje dodatnih sankcija, dok Kina podržava nastavak dijaloga sa Iranom.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Američka državna tajnica Hillary Clinton je na pitanje da li vjeruje da se Kina može privoljeti da podrži nove sankcije protiv Irana odgovorila:

“Vidimo da raste svijest u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i Kinu, o mogućim posljedicama po regionalnu i globalnu sigurnost ako Iran bude nuklearno naoružan, prije svega kada je u pitanju uredno snabdijevanje naftom. Stoga mislimo da će biti postignut konsenzus kao najbolji način kretanja naprijed.”

Nuklerni program Sjeverne Koreje je takođe bio jedan od razloga zabrinutosti visokih zvaničnika zemalja grupe G-8. Kanadski premijer, gospodin Harper, pozvao je sjevernokorejski režim da se vrati, bez preduslova, šestostranim razgovorima o napuštanju programa razvoja nuklernog naoružanja.

XS
SM
MD
LG