Linkovi

Automobili i spravice budućnosti u centru pažnje u Las Vegasu


Na sajmu elektronike najveću pažnju privlače solarni automobili i trodimenzionalni printeri.

Ako želite zaviriti u budućnost, ne trebate ići dalje od sajma elektronike u Las Vegasu, čiji smo vam jedan dio predstavili u našoj jučerašnjoj emisiji. Danas govorimo o shuttlovima koje se sami voze i solarnim automobilima. I dok su trodimenzionalni printeri sada već dobro poznata nova tehnologija, ovogodišnji sajam je predstavio nešto sasvim novo, trodimenzionalno printanu hranu.

Na međunarodnom sajmu elektronike u Las Vegasu, nema šta ne možete naći. Ljubitelji automobila su ove godine sretni. Renault je objelodanio električni trkači automobil. Audi je objelodanio model A7 koji se sam vozi, i parkira. Prošle godine, tehnologija koje je potrebna za automobil koji se sam vozi je zauzimala cijeli zadnji dio vozila. A ove godine, vjerovali ili ne, kompjuter koji to regulira je veličine Ipada. Kompanija Induct je objelodanila shuttle koji sam pilotira, i koji je nazvan Navia. Predstavnik kompanije Max LeFevre kaže da se i shuttle potpuno pokreće ne električnu energiju.

Shuttle je namjenjen za javni transport za 8-10 osoba. On radi sa laserima koji sliče slijepom mišu—šalju zrake koje se odbijaju od zidove i druge stvari u okruženju. Na taj način vozilo stvara mapu okoline, objašnjava Max LeFevre.

Ford se našao u vrhu atrakcija sa svojim solarnim vozilom, CMAX Solar energy. Solarne ćelije su postavljene na krov vozila, ali trik se nalazi u solarnom natkrivaču, kaže Dave McCreadie iz kompanije Ford.

Snaga solarnih panela se praktički povećava uvećavanjem sunca. Uzima se veća površina sunčeve energije i uvodi se u solarne panele. Cilj toga je omogućiti kupcu da napuni svoje vozilo na električnoj mreži, kaže Dave McCreadie.

Fordov CMAX Solar Energi je još uvijek koncept. Ako želite nešto za sada realnije, trodimenzionalni printeri mogu stvarati složenije dizajne visokog kvaliteta, a cijena printera opada. Neki koštaju manje od 500 dolara. Kompanija 3 D Systems je stvorila nešto sasvim novo: trodimenzionalno printanu hranu.
Liz Von Hasseln iz te kompanije kaže da se modeli ChefJet i ChefJet Pro koriste istopljenim šećerom kako bi stvorili slatke kreacije kao što su dekoracije za kolače i torte.

Možete reći, želim imati preliv za tortu ili zaslađivač za piće i software će početi sa predmetom odgovarajuće veličine i oblika, a vi možete raditi na složenosti proizvoda, kaže Liz Von Hasseln.

Šećerni trodimenzionalni printeri će, kako se očekuje, koštati između 5 i 10 hiljada dolara kada se nađu u prodaji.
Automobili i spravice budućnosti u centru pažnje u Las Vegasu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
XS
SM
MD
LG