Linkovi

Osnivač FTX-a osuđen na 25 godina zatvora zbog prevare od više milijardi dolara


Bivši izvršni direktor i osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried (C) odveden je s lisicama na rukama od strane policajaca kraljevskih bahamskih policijskih snaga u Nassau, Bahami, 13. decembra 2022.
Bivši izvršni direktor i osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried (C) odveden je s lisicama na rukama od strane policajaca kraljevskih bahamskih policijskih snaga u Nassau, Bahami, 13. decembra 2022.

Sudija je u četvrtak osudio Sam Bankman-Frieda na 25 godina zatvora zbog krađe 8 milijardi dolara od klijenata sada bankrotirane FTX mjenjačnice kriptovaluta koju je osnovao, što je posljednji korak u dramatičnoj propasti bivšeg milijardera wunderkinda.

Američki okružni sudija Lewis Kaplan izrekao je kaznu na saslušanju u sudu na Menhetnu nakon što je odbacio tvrdnju Bankman-Frieda da korisnici FTX-a zapravo nisu izgubili novac i optužio ga da je lagao tokom svedočenja na suđenju.

Porota je 2. novembra proglasila Bankman-Frieda (32) krivim po sedam tačaka za prevaru i zavjeru proizašlih iz kolapsa FTX-a 2022. u, kako su tužioci nazvali jednom od najvećih finansijskih prijevara u istoriji SAD-a.

Kaplan je rekao da Bankman-Fried nije pokazao kajanje.

"Znao je da nije u redu", rekao je Kaplan o Bankman-Friedu prije izricanja kazne. "Znao je da je to kriminal. Žao mu je što se jako loše kladio u pogledu vjerovatnoće da će biti uhvaćen. Ali neće priznati ništa, kao što je njegovo pravo."

Bankman-Fried je stajao sklopljenih ruku dok je Kaplan čitao. Kada je saslušanje završeno, izveli su ga iz sudnice pripadnici američke službe maršala.

Bankman-Fried, u bež majici kratkih rukava za zatvor, priznao je tokom 20-minutnih primjedbi sudiji da su klijenti FTX-a patili i ponudio izvinjenje svojim bivšim kolegama iz FTX-a.

Rečenica je označila kulminaciju Bankman-Friedovog pada od izuzetno bogatog preduzetnika i velikog političkog donatora do najvećeg trofeja do sada u obračunu američkih vlasti sa malverzacijama na tržištima kriptovaluta. Bankman-Fried je obećao da će se žaliti na svoju osudu i kaznu.

Kaplan je rekao da je otkrio da su klijenti FTX-a izgubili 8 milijardi dolara, FTX-ovi ulagači u kapital izgubili su 1,7 milijardi dolara, a da su zajmodavci hedge fonda Alameda Research koji je osnovao Bankman-Fried izgubili 1,3 milijarde dolara.

Tvrdnja optuženog da će klijenti i povjerioci FTX-a biti isplaćeni u cijelosti je pogrešna, logično je pogrešna, špekulativna je”, rekao je Kaplan. "Lopov koji odnese svoj plijen u Las Vegas i uspješno se kladi na ukradeni novac nema pravo na popust na kaznu koristeći svoj dobitak iz Las Vegasa da vrati ono što je ukrao."

Sudija je takođe rekao da je Bankman-Fried lagao tokom svedočenja na suđenju kada je rekao da nije znao da je njegov hedge fond potrošio depozite klijenata uzete od FTX-a.

Federalni tužioci tražili su zatvorsku kaznu od 40 do 50 godina. Branitelj Bankman-Frieda, Marc Mukasey, tvrdio je da bi kazna manja od 5-1/4 godine bila primjerena.

Obraćajući se sudiji, Bankman-Fried je rekao: "Klijenti su patili... Uopšte nisam mislio da to minimiziram. Takođe mislim da je to nešto što je nedostajalo onome što sam rekao tokom ovog procesa, i žao mi je zbog toga."

Pozivajući se na svoje kolege iz FTX-a, Bankman-Fried je rekao sudiji: "Oni su uložili mnogo sebe u to, a ja sam sve to bacio. To me proganja svaki dan."

Trojica njegovih bivših bliskih saradnika svjedočili su kao svjedoci optužbe na suđenju da ih je uputio da iskoriste sredstva klijenata FTX-a za pokrivanje gubitaka u Alameda Research.

'MASIVNO U RAZMJERU'

Nicolas Roos, tužilac u kancelariji američkog tužioca na Menhetnu, rekao je sudiji: "Kriminal je ovde ogromnih razmjera. Bio je sveprisutan u svim aspektima poslovanja."

Tokom saslušanja, Mukasey je pokušao da udalji svog klijenta od ozloglašenih prevaranta poput Bernieja Madoffa.

"Sam nije bio nemilosrdni finansijski serijski ubica koji je svakog jutra krenuo da povrijedi ljude", rekao je Mukasey, opisujući svog klijenta kao "nezgrapnog štrebera iz matematike" koji je naporno radio da klijentima vrati njihov novac nakon kolapsa FTX-a.

"Sam Bankman-Fried ne donosi odluke sa zlobom u srcu", dodao je Mukasey. "On donosi odluke s matematikom u glavi."

Bankman-Fried je svjedočio u svoju odbranu da je napravio greške kao što je nedostatak tima za upravljanje rizicima, ali je negirao da je namjeravao nekoga prevariti ili ukrasti novac klijenata.

Njegovi roditelji, profesori prava sa Univerziteta Stanford, Joseph Bankman i Barbara Fried, prisustvovali su izricanju presude.

Diplomac Massachusetts Institute of Technology, Bankman-Fried doživio je bum vrijednosti bitkoina i druge digitalne imovine do neto vrijednosti od 26 milijardi dolara, prema magazinu Forbes, prije nego što je napunio 30 godina.

Bankman-Fried je postao poznat po svojoj neuređenoj kovrdžavoj kosi i posvećenosti pokretu poznatom kao efektivni altruizam, koji podstiče talentovane mlade ljude da se usredsrede na zaradu novca i davanje ga za vrijedne svrhe.

On je također dao jedan od najvećih doprinosa demokratskim kandidatima i političkim ciljevima uoči američkih međuizbora 2022. godine.

Međutim, tužioci su rekli da je slika koju je gajio prikrivala njegovu dugogodišnju pronevjeru sredstava klijenata.

Bankman-Fried je u pritvoru Metropolitan Detention Center u Bruklinu od avgusta 2023. godine, kada je Kaplan opozvao kauciju nakon što je ustanovio da je vjerovatno najmanje dva puta petljao sa svjedocima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG