Linkovi

Pet američkih vojnika smrtno stradalo u Afghanistanu usljed prijateljske vatre


Zvaničnici u Afghanistanu su saopćili da je pet američkih vojnika koji su poginuli jučer na jugu zemlje, stradalo usljed pogrešno sumjerene tzv. prijateljske vatre, tokom zračnog napada koalicionih snaga.

Šef policije pokrajine Zabul ,Ghulam Sakhi Rooghlawanay , je danas kazao da su koalicione snage završavale jednu bezbjedonosnu operaciju , kada su ih militanti napali iz zasjede. Koalicioni vojnici su pozvali za pomoć iz zraka, ali su greškom i sami pogodjeni.

Predstavnik Pentagona, admiral John Kirby je izjavio da se cijeli slučaj ispituje, dok su afghanistanski vojni zvaničnici kazali da je tom prilikom stradao i jedan afghanistanski vojnik.

Glasnogovornik Talibana, Qari Yousuf Ahmadi, je potvrdio da se dogodio napad pobunjenika na koalicione snage u tom području.

Danas su militanti oteli i 30 profesora univerziteta u Kandaharu, pri čemu je jedan profesor ranjen. Na drugom mjestu su naoružani napadači ubili osam stručnjaka za uklon mina koji su radili za afghanistansku ne-vladinu organizaciju Mine Detection Center.
XS
SM
MD
LG