Linkovi

Freedom House izvještaj: Nefunkcionalnost politike obara slobode u BiH


Politička nefunkcionalnost osnovni problem sloboda u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Politička nefunkcionalnost osnovni problem sloboda u BiH

U  intervjuu za Glas Amerike ,Alexandra Karppi, ekspertica Freedom House za zemlje Zapadnog Balkana komentira godišnji izvještaj ove organizacije o stanju sloboda u svijetu, fokusirajući se na stanje u Bosni i Hercegovini. Razgovor je vodila kolegnica Ivana Konstantinovic.

Bosna i Hercegovina se nalazi gotovo na samom dnu ljestvice kada je u pitanju Evropa, što između ostalog pokazuje kako ozbiljno političko nefukcioniranje jedne zemlje direktno utječe na zaštitu ljudskih prava i gradjanskih sloboda i političke participacije, govori Alexandra Karppi i dodaje:

"Rejting BiH je ponovno pao zbog još jedne godine u kojoj je ured Visokog predstavnika morao intervenirati, u ovom slučaju u formiranju entitetske vlade. I naravno time se postavlja pitanje da li gradjani BiH uistinu imaju mogućnost da slobodno biraju svoje lidere i da dožive da izabrani zvaničnici preuzmu vlast. To je jedno od fundamentalnih gradjanskih prava u demokracijama, i ključno je za budućnost BiH. Taj se problem u BiH vuče godinama, i takva situacija ugrozava mogućnost gradjana da u potpunosti sudjeluju u demokratskom izboru lidera. Bosna i Hercegovina usprkos time ima odredjeni potencijal da bude model, usprkos takvim propustima u svojim političkim strukturama."

Na pitanje Glasa Amerike koliko sve veći ruski utjecaj u BIH , koji postoji prvenstveno usljed veza Republike srpske i Rusije , direktno utječe na smanjenje sloboda, Karppi kaže:

Da, rast tog utjecaja ima direktne posljedice po slobodu medija. Naš se izvještaj zasniva i fokusira na ono što ljudi iskuse u samoj državi, pa tako i novinari. Mi smo čuli od novinara u BiH da se sve više i češće sučeljavaju s neprijateljski nastrojenom okolinom u tom smislu. Nekim novinarima u pitanje dolazi osobna sigurnost. Medjutim, ne može se reći da je situacija takva samo usljed vanjskih utjecaja. Mi vanjske utjecaje ne ugradjujemo direktno u naše izvještaje, ali mi to svakako pratimo na terenu. Ali, na kraju se mora reći, u BiH postoji dovoljno prijetnji koje dolaze iznutra, domaćih prijetnji – na primjer novi zakoni u RSu kao kriminalizacija klevete . Sve to utječe na mogućnost novinara da slobodno putuju i izvještavaju , da drže vlasti odgovornima kroz izvještavanje, da slobodno pišu i slobodno sudjeluju , u svim medijima. To jest dio kompletne slike, ali u 2023. Nije došlo do rapidnog pada slobode u medijima u odnosu na prethodnu godinu.

XS
SM
MD
LG