Linkovi

Francuska protiv burke


Francuska protiv burke
Francuska protiv burke

Nekoliko organizacija za ljudska prava zabrinuto je da bi ovaj zakon mogao utjecati na pravo žena da se odijevaju kako žele. Europski parlament se protivi zakonima koji zabranjuju određene vrste odjeće.

U francuskom parlamentu u utorak je počela rasprava o prijedlogu zakona koji bi zabranio ženama da na javnim mjestima nose puni islamski veo, odnosno burku. Procjenjuje se da u Francuskoj ima između 400 i tisuću žena koje nose burku, halju koja prekriva cijelo tijelo, uključujući i glavu, ostavljajući otvor samo za oči. Međutim, o prijedlogu da se zabrani nošenje burke raspravlja se diljem Francuske. Očekuje se da će Francuska nacionalna skupština dva tri dana voditi razgovore o ovom zakonskom prijedlogu. U pitanju – kažu oni koji stoje iza ovog prijedloga – jest francuska predanost sekularnom društvu. I njena predanost jednakim pravima za žene.

Zakonski prijedlog podržava vladajuća neo-degolistička stranka, UMP, nekoliko organizacija za prava žena i veći broj muslimanskih klerika koji su zabrinuti sa sve većim brojem fundamentalista u islamskoj zajednici. Jean Francois Cope, vođa stranke UMP u parlamentu, stoji iza ovog zakonskog prijedloga. On kaže da je puno pokrivanje glave napad na vrijednosti francuske republike: "Inzistiram na tome da nije riječ o stigmatiziranju muslimanske zajednice. Kao što znate, burka uopće nije vjerski propisana. Rekao bih da je riječ o ekstremistima koji se suprotstavljaju vrijednostima republike. I najbolji odgovor koji na to imamo jest da kažemo u Francuskoj, u javnosti, vaše lice mora biti vidljivo. To je način kako da štujemo jedni druge i isto tako sačuvamo sigurnost."

U Francuskoj ima najmanje 5 milijuna muslimana – što je najveći broj u nekoj zemlji u Europi. Prije šest godina Francuska je zabranila nošenje islamske marame, kao i druge vjerske simbole, u javnim školama i vladinim zgradama. Predloženi zakon predviđa globu od oko 150 eura za nošenje burke u javnosti. Prekršiteljice ovog zakona morat će također polaziti tečaj o francuskom državljanstvu. Kazna za one koji nekog drugog primoravaju da nosi burku, bila bi puno stroža, godina dana zatvora i oko 30 tisuća eura.

Neki pristaše ovog zakona tvrde da mnoge žene nose burku zato jer su na to primorane, a ne zato jer to žele. Sihem Habachi je predsjednica jedne feminističke organizacije koja podržava ovaj zakonski prijedlog. Ona kaže da ovo nema ništa s Islamom. Naziva burku 'arhaičnom i retrogradnom praksom'. Dodaje kako je ovo pitanje koristila "krajnja desnica" kako bi u javnosti stvorila zabunu.

Međutim, ne misle svi da su Francuska i žene u opasnosti. Nekoliko organizacija za ljudska prava zabrinuto je da bi ovaj zakon mogao utjecati na pravo žena da se odijevaju kako žele. Prije tjedan dana Europski parlament je priopćio da se suprotstavlja zakonima koji zabranjuju određene vrste odjeće. Belgija razmatra sličan zakon za zabranu burke u javnosti. Analitičari vjeruju da će francuski zakon biti usvojen. Međutim, oporbena Socijalistička stranka je nagovijestila da će se suzdržati od glasovanja u Nacionalnoj skupštini koje se očekuje 13. srpnja.

XS
SM
MD
LG