Linkovi

Francuska policija ubila naoružanog napadača koji je pokušao da zapali sinagogu


Pripadnici francuske policije ispred ulaza u sinagogu u Rouenu, gdje su policajci prethodno usmrtili iz vatrenog oružja naoružanog čovjeka koji je pokušao da zapali bogomolju i koji je nasrnuo na policajce, 17. maja 2024.
Pripadnici francuske policije ispred ulaza u sinagogu u Rouenu, gdje su policajci prethodno usmrtili iz vatrenog oružja naoružanog čovjeka koji je pokušao da zapali bogomolju i koji je nasrnuo na policajce, 17. maja 2024.

Francuska policija ubila je u petak naoružanog čovjeka koji je pokušavao da zapali sinagogu u gradu Rouenu na sjeveru zemlje.

"Nacionalna policija u Ruanu neutralisala je rano jutros naoružanu osobu koja je očigledno želela da zapali gradsku sinagogu", napisao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na X-u.

Policija je odgovorila u 6:45 (04:45 GMT) na izvještaje o "požaru u blizini sinagoge", rekao je policijski izvor.

Izvor blizak slučaju rekao je AFP-u da je muškarac "bio naoružan nožem i gvozdenom šipkom, prišao je policiji, koja je pucala. Osoba je umrla".

"Nije samo jevrejska zajednica pogođena. Čitav grad Rouen je u modricama i u šoku", napisao je gradonačelnik Rouena Nicolas Mayer-Rossignol na X-u.

On je razjasnio da nije bilo drugih žrtava osim napadača.

Otvorene su dvije odvojene istrage, jedna o požaru u sinagogi i druga o okolnostima smrti osobe koju je ubila policija, saopštili su tužioci u Rouenu.

Takva istraga koju sprovodi generalni inspektorat francuske policije se pokreće automatski kad god policija ubije neku osobu.

Muškarac je nožem prijetio policajcu, a ovaj je upotrebio svoje službeno oružje, rekao je tužilac.

Ubijeni muškarac nije odmah identifikovan, rekao je policijski izvor.

Na pitanje AFP-a, Nacionalno antiterorističko tužilaštvo je saopštilo da trenutno procjenjuje da li će pokrenuti slučaj.

Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu od bilo koje zemlje posle Izraela i Sjedinjenih Država, kao i najveću muslimansku zajednicu u Evropi.

U Francuskoj je došlo do rasta tenzija nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, nakon čega je uslijedilo izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

Grafiti koji oslikavaju otiske crvenih šaka naslikani su na francuskom spomeniku sećanja na Holokaust ranije ove nedjelje, što je izazvalo gnev, uključujući i reakciju predsednika Emmanuela Macrona koji je osudio "odvratni antisemitizam".

"Pokušaj spaljivanja sinagoge je pokušaj zastrašivanja svih Jevreja. Još jednom se pokušava nametnuti klima terora Jevrejima naše zemlje. Borba protiv antisemitizma znači odbranu Republike", izjavio je na X-u Yonathan Arfi, predsjedavajući Predstavničkim savjetom jevrejskih institucija Francuske (CRIF).

Francuska je od 2015. pogođena nizom islamističkih napada koji su ciljali i jevrejske mete. Posljednjih mjeseci bilo je izolovanih napada, a stanje oglašene bezbjednosne uzbune u Francuskoj i dalje je na najvišem nivou.

XS
SM
MD
LG