Linkovi

Francuska prva europska zemlja koja je provela zabranu nošenja nikaba i burke u javnosti


Francuska prva europska zemlja koja je provela zabranu nošenja nikaba i burke u javnosti
Francuska prva europska zemlja koja je provela zabranu nošenja nikaba i burke u javnosti

Mnogi muslimani, uključujući i one koji ne nose niti se slažu s nošenjem muslimanskog vela, tvrde da su se neopravdano našli na meti

Francuska je danas postala prva zemlja koja provodi zabranu nošenja nikaba – muslimanskog vela koji pokriva lice. Naša dopisnica razgovarala je u pariškom predgrađu Aubervilliers o ovoj zabrani s muslimankama koje tamo žive.

Molitva u petak u Džamiji Fraternite – bratstvo – u Auberivillersu. Dio za žene je prepun – i odražava bogatu francusku mješavinu useljenika. Šarolike su. Sjevernoafričke halje i supsaharske haljine – zajedno s mnogim ženama zamotanim u crne velove, odnosno hidžabe.

Imamova služba prenosi se preko zvučnika. Ženska i muška sekcija džamije potpuno su odvojene. U svojoj propovijedi imam kritizira mladiće i djevojke koji se zajedno pojavljuju u javnosti, a nisu u rodu. Za dvadeset dvogodišnju Someyu ovo je posljednji petak da dolazi u džamiju odjevena u burku ili s velom preko lica, poznatim kao nikabom, jer je u međuvremenu stupio na snagu zakon kojim se ženama zabranjuje nošenje ovih odjevnih predmeta u javnosti.

Someya kaže kako joj se srce lomi što mora skinuti veo jer on predstavlja potvrdu njene islamske vjere. Kaže kako je prihvatila veo prije šest mjeseci kao vlastiti izbor. Devedeset četverogodišnja studentica Yamina nosi hidžab – cijeli veo koji ne pokriva lice. "Nosim hidžab a ne nikab jer za to nemam priliku… jer zakon je protiv nas, protiv muslimana".

Međutim, osamnaestogodišnja Sarah Morvan, koja je prešla na islam, kaže kako će nastaviti nositi veo unatoč zabrani. Jednostavno će više vremena provoditi kod kuće.

Noseći nikab Morvan kaže kako se osjeća zaštićena od pogleda muškaraca i stranaca. Osjeća se odrezano od društva. To je upravo ono protiv čega se bore pristaše zabrane nošenja vela. I dok vlada procjenjuje da ima tek oko dvije tisuće žena u Francuskoj koje nose veo na licu, zagovornici zabrane tvrde da je ova zakonska mjera nužna ako se želi integrirati oko 5 ili 6 milijuna muslimana – od kojih su mnogi useljenici – u zemlji. Ovu zakonsku inicijativu predvodio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je rekao da se osigura poštovanje ženskih prava i načelo odvojenosti crkve od države.

U svojim govorima, poput ovog iz 2009. godine, predsjednik Sarkozy je rekao da nema mjesta za velove na licu u Francuskoj. Nema mjesta u Francuskoj za opresiju nad ženama – ni pod kojim uvjetima. Međutim, mnogi muslimani, uključujući i one koji ne nose niti se slažu s nošenjem muslimanskog vela, tvrde da su se neopravdano našli na meti. Kažu da Sarkozy i njegova vladajuća stranka UMP diskriminiraju muslimane, djelomično i zato da se dodvore glasačima koji su anti-imigracijski raspoloženi ili su na krajnjoj desnici uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. Prošli tjedan ta je stranka potakla slične kritike kad je održala jednu raspravu o islamu i sekularizmu.

U džamiji u Aubervillersu Malika – koja ne nosi veo na licu – prisjeća se Sarkozyjeva govora jednoj konzervativnoj muslimanskoj organizaciji prije nekoliko godina kad je bio ministar unutarnjih poslova.

Malika kaže da je ministar Sarkozy tad rekao ženama na tom skupu da skinu velove. Žene su odgovorile tako da su mu pokazale svoje francuske osobne iskaznice, rekavši mu da su Francuskinje i muslimanke i da su na to ponosne.

Po novom zakonu, žene koje u javnosti nose veo mogu biti kažnjene s oko 200 dolara globe i mogu biti upućene da ponovno pohađaju tečajeve za državljanstvo. Onima koji primoravaju žene da nose velove prijeti još teža kazna – preračunato oko 41 tisuću dolara i godina dana zatvora. Prošle godine Belgija je usvojila sličan zakon, a neke druge zemlje razmatraju ovu zakonsku mjeru, međutim, Francuska je prva koja ju je provela.

XS
SM
MD
LG