Linkovi

U pucnjavi u kasarni Fort Hood ubijena 4 vojnika, uključujući napadača


Jedan americki vojnik je jucer kasno popodne otvorio vatru u najvecoj vojnoj kasarni na svijetu, kasarni Fort Hood u Texasu, usmrtivsi najmanje 3 osobe, i ranivsi 16. Napadac se potom ubio. Kako izvjestavaju bolnice u podrucju, neki od ranjenih su u kriticnom stanju.

General Mark Milley je izjavio da su istrazitelji identificirali napadaca kao bivseg veterana iz rata u Iraku, Ivana Lopeza, koji je koristeci poluautomatski pistolj kalibra .45 otvorio vatru na kolege. Motiv i tacan tok dogadjaja koji je vodio napadu, se jos istrazuju, ali je poznato da je vojnik bio pod psihijatrijskom njegom radi post traumatskog stresa.
U iraku je sluzio 2011. godine.

Da podsjetimo da je kasarna Fort Hood bila popriste masovne pucnjave 2009. godine, kada je bivsi vojni psihijatar, major NIdal Hassan, ubio 13 vojnika i ranio preko 30. Hassan je tom prilikom ranjen, ostao je praliziran od struka nadole, a prosle je godine osudjen na dozivotnu kaznu zatvora. Po vlasitom priznanju, motiv Hassanovog napada je bio odnos Amerike prema islamskom svijetu, s utvrdjeno je tijekom istrage da je bio u vezi s radikalnim islamistima od ranije.

Predsjednik Barack Obama je sinoc rekao da ce biti utvrdjeno sta se jucer dogodilo u kasarni Fort Hood, dodajuci kako ga srce boli sto se ponovno takvo nesto dogodilo u istoj kasarni.
XS
SM
MD
LG