Linkovi

Formiran disciplinski predmet protiv sudije Perića 


Sudija Branko Perić (Foto: BIRN BiH)
Sudija Branko Perić (Foto: BIRN BiH)

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine formirao je predmet u slučaju suca Branka Perića, koji se nije složio s osuđujućom kaznom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osuđenim u predmetu u vezi s nabavom respiratora iz Kine.

"Predmet je formiran nakon iznošenja izdvojenog mišljenja. Tužitelji tek trebaju utvrditi da li je to disciplinski prekršaj ili ne", potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Ureda disciplinskog tužitelja.

Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19.

Na šest godina je osuđen suspendirani šef Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak, te vlasnik poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić na pet godina. Firma "Srebrena malina" morat će platiti i odštetu u iznosu od 200.000 KM (100.000 eura).

Sudac Perić je tokom izricanja presude, 5. aprila, iznio izdvojeno mišljenje u odnosu na ovu presudu tročlanog Sudskog vijeća, što nije čest potez sudaca.

On je rekao da je svjestan da to nije ustaljena praksa, ali da ima potrebu iznijeti svoj stav da "svaka zloupotreba nije nužno i krivično djelo".

Osuđujuću odluku donijeli su Goran Radević i Braco Stupar, dok je Perić smatrao da Novalić, Solak i Hodžić nisu krivi.

Rekao je da smatra kako Tužiteljstvo nije dokazalo da su se osuđeni udružili da bi na nezakonit način nabavili respiratore.

Osim ovoga, Perić je istaknuo i stav da su pravosudne institucije bile pod stalnim pritiscima te da su se i međunarodni zvaničnici uplitali u predmet.

"Traje konstantno podrivanje pravde. Ambasada SAD-a proglasila je tužitelje u ovom postupku herojima mjeseca augusta 2021. godine. Šta znači miješanje inostranih zvaničnika u pravosudni sistem jedne zemlje?", rekao je Perić.

Iz Ambasade SAD-a su odbacili bilo kakve optužbe da su utjecali na sudske postupke u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG