Linkovi

Formalno započet proces opoziva Donalda Trumpa u Senatu


Predsjedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts polaže zakletvu pred Senatom u nastavku procesa opoziva Donalda Trumpa
Predsjedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts polaže zakletvu pred Senatom u nastavku procesa opoziva Donalda Trumpa

Proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trumpa u Senatu je danas formalno otpočet čitanjem rezolucije o opozivu i polaganjem zakletvi glavnog sudije Vrhovnog suda i senatora.

Proces u Senatu je nastavljen pošto je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija o opozivu formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Potom je vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Schiff pročitao njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izlglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Glavni sudija Vrhovnog suda John Roberts, koji će nadgledati cijeli proces, položio je zakletvu u Senatu, a potom su zakletvu položiti i senatori koji će biti porotnici. Senatori su se pojedinačno potpisivali na tekst zakletve.

Suđenje Donaldu Trumpu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara u 13 sati po lokalnom vremenu.

Šta je suđenje predsjedniku i kakva su pravila?

Suđenje predsjedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca, a Bijela kuća ima svoju odbranu. Senatori su porotnici, a procesom predsjedava glavni sudija Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svjedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton je nagovijestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od stotinu senatora, što je malo vjerovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

XS
SM
MD
LG