Linkovi

U sjeni svjetskog prvenstva: “Nogomet za nadu”


Tim sa Balkana igrao je u grupi B
Tim sa Balkana igrao je u grupi B

Na utakmicama turnira "Nogomet za nadu" nema sudija. Mladi nogometaši sude sami sebi, i mada je riječ o malom nogometu, utakmice privlače na hiljade gledalaca, žitelja uboge Alexandre, siromašnog predgrađa Johannesburga. FIFA sponzorira program u saradnji sa 50 nevladinih oraganizacija.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi je u samoj završnici. Sutra Njemačka-Urugvaj za treće mjesto, u nedjelju Španija-Holandija za titulu šampiona i.... kraj mjesec dana duge svjetske nogometne groznice. Istovremeno sa tom završnicom, ali bez intenzivnog medijskog praćenja u toku je turnir nogometnih nada, većinom iz nerazvijenih i mnogim nevoljama pogođenih zemalja. Održava se u Alexandri, siromašnom predgrađu Johannesburga, a za trofej nazvan "Nogomet za nadu" nadmeću se mladi iz četrdesetak zemalja. Da napomenemo, igra se takozvani mali nogomet.

Na utakmicama turnira "Nogomet za nadu" nema sudija. Mladi nogometaši sude sami sebi, i mada je riječ o malom nogometu, utakmice privlače na hiljade gledalaca, žitelja uboge Alexandre.

Jedan od timova je zajednička ekipa tinejdžerki i tinejdžera Izraelaca i Palestinaca, nazvana "Mir," učestvuju i njihovi vršnjaci iz Rwande pod nazivom "Nada." Uz brojne druge ekipe iz siromašnih i napaćenih zemalja - Siera Leonea, Kambodže, Bosne i Hercegovine, Srbije..., na turniru igraju i nogometni timovi bogatog dijela svijeta - Australije, Britanije, Sjedinjenih Država....

"Nogometni prijatelji" bili su ubjedljivo bolji od vršnjaka iz Britanije
"Nogometni prijatelji" bili su ubjedljivo bolji od vršnjaka iz Britanije

Mladi nogometaši iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore igraju u jednom, zajedničkom timu, nazvanom "Nogometni prijatelji" (Football Friends) i pobjeđuju. Primjera radi, sa 5:0 pobijedili su vršnjake iz Britanije koji igraju pod nazivom “Očevi protiv droga” (Dads Against Drugs). Svi susreti u okviru 4 grupe su odigrani, poznati su i rezultati četvrfinala, a do kraja ovog tjedna biće odigrane polufinalne i finalna utakmica.

FIFA, Svjetska nogometna federacija, sponzorira program u saradnji sa 50 nevladinih oraganizacija. Frederico Addiechi, predstavnik FIFA-e kaže:

Frederico Addiechi
Frederico Addiechi

“Cilj programa "Nogomet za nadu" je da, koristeći moć i privlačnost nogometa, odgovorimo na neke društvene izazove širom svijeta. To je pokret koji razvijamo od 2005. godine da bi i nogometom dali doprinos rješavanju socijalnih izazova.”

Program "Nogomet za nadu" promovira nužnost obrazovanja, poboljašanje zdravstva, poštivanje prava djece, izgradnju mira, ne-diskriminaciju, borbu protiv AIDS-a, očuvanje okoline...

Sello Mahlangu, 18-godišnjak i volonter u mnogim lokalnim aktivnostima, je trener tima Alexandre, domaćina turnira. Sa majkom i troje braće i sestara živi u tom siromašnom pregrađu.

Sello Mahlangu
Sello Mahlangu

“Turnir mi znači jako mnogo. Bio sam na mnogim mjestima, razgovarao, procjenjivao, razmišljao... Pružena mi je prilika da pokažem šta mogu. Turnir mi je donio radost, dao mi je sve....” - kaže Sello.

Nogometni turnir u Alexandri je prvi FIFA-in turnih mladih u malom nogometu u okviru pokreta "Nogomet za nadu." Gospodin Addiechi kaže da će takvih turnira biti više jer FIFA želi da postanu tradicija svjetskih nogometnih prvenstava:

“Program, pokret "Nogomet za nadu" je stalni dio naših aktivnosti. Program je dio FIFA-ine društvene odgovornosti. Realiziramo ga već petu godinu, a trajaće još dugi niz godina.”

Svjetska nogometna federacija se obavezala da ove godine izgradi 20 centara pokreta "Nogomet za nadu" u Africi želeći time pokazati i dokazati da nogomet približava ljude i zajednice u kojima žive i da život onih manje srećnih čini ljepšim.

XS
SM
MD
LG