Linkovi

Florida se priprema za uragan Idalia


Lokalni stanovnici pune vreće s pijeskom pripremajući se za tropsku oluju IdaliaFlorida, 28. augusta 2023.

Idalia je u utorak postala uragan, prijeteći da donese smrtonosne oluje i opasne vjetrove na obalu zaljeva Floride nakon što je Kubu zahvatila jaka kiša.

Stanovnici Floride natovarili su vreće s pijeskom i evakuirali iz domova u nižim područjima duž obale kako bi se pripremili za oluju za koju je Nacionalni centar za uragane predviđao da bi mogla donijeti vjetar brzine do 193 kilometra na sat.

To bi ga učinilo uraganom treće kategorije – potencijalno velikim udarcem za državu koja se još uvijek suočava s dugotrajnom štetom od prošlogodišnjeg uragana Ian.

Predviđa se da će centar Idalije stići do obale zaljeva Floride kao "izuzetno opasan veliki uragan prije nego što se spusti na kopno u srijedu", a zatim će se premjestiti preko poluostrva preko Georgije, Južne Karoline i Sjeverne Karoline u četvrtak.

Guverner Floride Ron DeSantis apelovao je na građane da prate upozorenja.

"Imajte na umu, ako vam je rečeno da se evakuišete, ne morate da se vozite stotinama kilometara, ne morate da napustite Floridu. Samo je potrebno da odete na veću visinu", rekao je ranije guverner Floride.

XS
SM
MD
LG