Linkovi

Predsjednik i prva dama u četvrtak obilaze Surfside na Floridi


Spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgrade u Surfsideu. (Foto: AP/Lynne Sladky)
Spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgrade u Surfsideu. (Foto: AP/Lynne Sladky)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i prva dama Jill Biden otputovaće u četvrtak u grad Surfside na Floridi gdje se protekle sedmice srušio dio stambene zgrade, saopštila je Bijela kuća.

Prethodno je američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući rekao da će što je moguće prije otputovati na Floridu.​

Broj žrtava u srušenoj zgradi blizu Miamija na Floridi porastao je na 11 nakon što je tokom noći iz ruševina izvučeno još jedno tijelo. Lokalne vlasti su saopštile da se 151 osoba i dalje vodi kao nestala i da će spasilačka operacija biti nastavljena.​

"Nastavićemo da radimo neumorno dok ne iscrpimo sve moguće opcije u potrazi", poručila je načelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava.

Spasioci pet dana pretražuju ruševine zgrade u gradu Surfside, uprkos lošem vremenu i manjim požarima. Na terenu su smjenjuje šest do osam timova koji čak kopaju rovove u potrazi za znakovima života.

"Radimo 24 sata dnevno. Nonstop. Ništa nam drugo nije važno. Jedini cilj je da bezbjedno izvučemo članove porodica iz ruševina. Nećemo stati, ni danas, ni sutra, ni narednih dana. Nastavićemo dok god ne budu izvučeni svi", rekao je gradonačelnik Surfsidea Charles Burket​.

Porodice i prijatelji željno iščekuju vijesti o voljenima. Ispred ruševina napravljen je memorijal, a na ogradi su imena i fotografije nestalih. Među njima je i baka Mikela Noriege.

"Potraga traje danima, tako da iskreno ne znamo šta da očekujemo. Međutim, i dalje smo puni nade, vjere, vjerujemo da još ništa nije gotovo", rekao je Noriega.

Porodicama nestalih u nedelju je bilo dozvoljeno da se približe ruševinama dok je trajala potraga.

Uzrok rušenja zgrade i dalje nije poznat. Grad Surfside objavio je dokumente iz 2018. godine u kojima se procjenjuje da će biti potrebno više od 9 mliona dolara za rješavanje problema iznesenih u izvještaju iz iste godine.

Spasioci pretražuju ruševine zgrade u Surfsideu na Floridi. (Foto: AP/Lynne Sladky)
Spasioci pretražuju ruševine zgrade u Surfsideu na Floridi. (Foto: AP/Lynne Sladky)

U tom izvještaju, inženjeri su utvrdili značajna strukturalna oštećenja oko bazena u zgradi i propadanje cementa u podzemnoj garaži. Američki mediji prenose da je mjesec nakon objavljivanja izvještaja, gradski zvaničnik uvjeravao stanare da je zgrada "u veoma dobrom stanju".

Raste zabrinutost i u pogledu obližnje zgrade, dok gradonačelnik poziva njene stanovnike da se evakuišu.

"Ne znam da li bih ja želio da ostanem u toj zgradi dok ne budem siguran da su obavili njenu kompletnu inspekciju", naglasio je Burket.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG