Linkovi

Florida: Rođeno mladunče bornejskog orangutana, kritično ugrožene vrste


Bornejski orangutan (Foto: Jesse Adair/Busch Gardens Tampa Bay via AP)
Bornejski orangutan (Foto: Jesse Adair/Busch Gardens Tampa Bay via AP)

Mladunče ugrožene vrste bornejskog orangutana rođeno je u Busch Gardensuu u Tampa Bayju na Floridi. Beba orangutana rođena je carskim rezom u subotu, žensko je i teška je oko 1,3 kilograma, rekli su zvaničnici parka.

Majka Luna se oporavlja od operacije i biće ponovo sa bebom kada se stabilizuje.

Ovi orangutani se nalaze samo na ostrvu Borneo, a Međunarodna unija za zaštitu prirode proglasila ih je kritično ugroženim.

Busch Gardens je dio Plana preživljavanja vrsta Asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma, koji ima za cilj upravljanje ugroženim vrstama i edukaciju posjetilaca o životinjama.

Bornejski orangutan je treća po veličini vrsta majmuna. Rođenje ovog mladunčeta je prekretnica u naporima za očuvanje orangutana, naveo je Busch Gardens u saopštenju za javnost.

Orangutani u divljini obično žive između 35 i 40 godina. Novorođena pripadnica rijetke vrste još nema ime. Tematski park u Tampi svoj zoološki vrt smatra jednim od najvećih u Sjevernoj Americi, u kojem se nalaze hiljade životinja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG