Linkovi

Florida zakonom ograničila pristup društvenim mrežama za mlađe od 16


ilustracija
ilustracija

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon kojim se mlađima od 16 godina ograničava pristup društvenim mrežama, u vrijeme dok u Sjedinjenim Državama raste zabrinutost zbog uticaja tih platformi na tinejdžere.

Djeca mlađa od 13 godina neće moći da otvore nalog na društvenim mrežama u toj državi, a 14-godišnjacima i 15-godišnjacima će biti potrebna dozvola roditelja da koriste platforme.

Uprkos zabrinutosti zbog društvenih medija, zakon je takođe izazvao protivljenje zbog zabrinutosti u pogledu slobode govora, a donijet je u vrijeme kada konzervativne, desničarske vlade pojedinih američkih država forsiraju kontroverzne zakone o "roditeljskim pravima", koji posebno pogađaju sferu prosvjete.

Zakonodavci, rekao je Desantis, "pokušavaju da pomognu roditeljima da se snađu na ovom veoma komplikovanom terenu podizanja djece u današnje vrijeme."

Predsjedavajući donjeg doma državne skupštine Floride, Paul Renner, izjavio je da su društvene mreže pune rizika koji prijeti od pedofila i krijumčara ljudi, te da "platforme za društvene medije imaju razorni uticaj na mentalnu dobrobit naše djece".

Većina platformi zahtijeva da korisnici budu stariji od 13 godina, iako ne preduzima veće korake u smislu primjene tog pravila. Širom zemlje raste zabrinutost zbog uticaja društvenih mreža na razvoj i učenje kod djece i tinejdžera.

Međutim, protivnici zakona brinu da se njime stvara presedan u ograničavanju slobode govora na internetu.

Desantis, koji je vodio neuspješnu kampanju za predsjednika i povukao se iz trke u januaru, više puta je tvrdio da roditelji treba da imaju veću kontrolu nad odlukama koje se tiču njihove djece, posebno u obrazovanju.

Učesnici godišnje gay parade u Miamii Beachu, 9. aprila 2017. (Foto: AP/Lynne Sladky)
Učesnici godišnje gay parade u Miamii Beachu, 9. aprila 2017. (Foto: AP/Lynne Sladky)

Zakoni o roditeljskim pravima na Floridi i u drugim državama nastoje da roditeljima daju veći uticaj i kontrolu u oblastima koje se smatraju kontroverznim, posebno edukaciji o LGBTQ temama u školama.

Dok zabrana društvenih mreža roditeljima daje nadzor u toj oblasti, drugi kažu da vlada ne bi trebalo da se miješa u te bitke. Desantis je prethodno stavio veto na još strožiju zabranu društvenih medija, kojim bi se blokirao pristup svima mlađim od 16 godina. Rekao je u to vrijeme da je potreban bolji balans između roditeljskih prava, pitanja privatnosti i slobode govora.

XS
SM
MD
LG