Linkovi

U Teksasu ne suviše zabrinuti za "fiskalnu provaliju"


Velika većina Amerikanaca pomno prati pregovore između republikanaca i demokrata u Kongresu kojima je cilj smanjenje deficita i izbjegavanje fiskalne provalije koja bi, sa 1. januarom, dovela do automatske štednje i povećanja poreza. No, kako iz Houstona javlja Greg Flakus, većina Teksašana nije posebno zabrinuta.

Adam je frizer, radi u jednom salonu u Houstonu. Skeptičan je po pitanju pregovora u Washingtonu.

“Ne znam što će se točno dogoditi, ali ne mogu zamisliti da će to biti nešto dobro.”
Courtney, također frizerka, smatra da političari i mediji pretjeruju u naglašavanju važnosti pregovora o deficitu
.
“Ako i dođe do nekih promjena, ne mislim da će one biti tako velike i značajne kakvima ih oni prikazuju.”

Courtney politici pridaje malo važnosti.

“Ne vidim da na mene ima nekog direktnog učinka i zato o njoj ne razmišljam niti je pratim.”

U obližnjoj pizzeriji, međutim, vlasnik Mike Deo izražava zabrinutost.

“Vjerujem da treba smanjiti troškove, a ne povećati poreze, ali ne bih se protivio povišenju poreza ukoliko bi to bilo potrebno.”

Mike Deo je vlasnik osam franšiza na području Houstona i u svojim pizzerijama upošljava 180 ljudi, za koje bi, prema Zakonu o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, trebao i pokriti troškove zdravstene zaštite. Glavne točke zakona stupaju na snagu iduće godine.

“Još uvijek ne razumijem o čemu se zapravo radi i još ne znam što trebam činiti. Nisam još nikoga našao tko bi mi to uspio objasniti.”

Neke od onih koje gospodarska situacija najviše pogađaja moguće je naći u ovom centru u Houstonu, koji pruža usluge nezaposlenima. Ukoliko Amerika padne niz fiskalnu liticu, kažu stručnjaci, gospodarstvo bi moglo ući u još jednu recesiju.
Menelek Calhoun traži posao. Automatsko smanjenje troškova i rast poreza, do kojih će doći ukoliko ne bude dogovora između republikanaca i demokrata, njega ne zabrinjava.

“Ne mislim da vlada to želi. Prilično sam siguran da će to biti riješeno prije kraja godine.”

Nancy Pallay je posao izgubila prije dvije godine; uskoro joj istječu beneficije za nezaposlene. Zabrinuta je.

“Već mi je ionako teško, moraju učiniti nešto što će mi pomoći da se iz ovoga izvučem i krenem dalje.”

Za Karen Davis, koja je stradala u automobilskoj nesreći, pitanje zdravstvene zaštite je jako važno. No, ljudi ponekad, kaže ona, iskorištavaju sistem i zato želi da vladino trošenje bude eliminirano.

“Ne može se očekivati da republikanci ili narod jednostavno nastave davati i davati kad brod ima rupu na dnu, tu rupu treba zatvoriti.”

Većina Amerikanaca podržava kompromisno rješenje – smanjenje troškova i povećanje poreza – kako bi se izbjegla takozvana fiskalna provalija. Ali mnogi ovdje, u Houstonu, u Texasu, suviše su zaokupljeni vlastitim problemima da bi tom pitanju poklanjali suviše pažnje i vremena.
XS
SM
MD
LG