Linkovi

SAD: „Govorimo o realnim američkim problemima. "


Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley i Lincoln Chafee sinoć u Las Vegasu, pred kamerama CNN-a
Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley i Lincoln Chafee sinoć u Las Vegasu, pred kamerama CNN-a

Tokom debate neočekivan trenutak saglasnosti Clintonove i Sandersa o korištenju privatnog e-maila dok je Clintonova bila državna tajnica.

Petoro kandidata za narednog predsjednika Sjedinjenih Država, Demokrata, sinoć su u Las Vegasu imali prvu javnu debatu. U direktnom televizijskom prenosu putem televizijskog kanala CNN govorili su, sučeli su, stavove o brojnim pitanjima... od američke politike prema Siriji, unutarnjoj energetskoj politici, do kontrole prodaje i posjedovanja oružja. Debata je bila i oštra, i duhovita i za gledateljtsvo zanimljiva.

Tokom debate neočekivan trenutak saglasnosti Hillary Clinton, vodeće po podršci, i Bernie Sandersa, kandidata kome podrška potencijalnih birača brzo raste, o kontroverznom korištenju privatnog e-maila u službene svrhe dok je Hillary Clinton bila državna tajnica.

Bernie Sanders je o tome rekao:

"Dozvolite mi da kažem nešto što nije velika politika. Mislim da je gospođa Clinton u pravu i da je Amerikancima zlo, da su umorni od priča o njenom e-mailu..... Dosta o tome. Govorimo o realnim američkim problemima. "

Naravno, bilo je i oštrih nesaglasnosti o tome što bi Sjedinjene Države trebalo da urade u Siriji u kontekstu ruske vojne intervencije.

Hillary Clinton je, između ostalog, istakla:

"Mislim da je vrlo bitno da Washington jasno i odlučno Putinu stavi do znanja da nije prihvatljivo da on bude u Siriji, da stvara haos, da naoružava Assadov režim."

Bernie Sanders je uzvratio riječima:

"Ja ću učiniti sve što mogu da Sjedinjene Države ne budu uvučene u još jednu baruštinu kakvu smo imali u Iraku, najgori spoljno-politički promašaj u američkoj povijesti"

Uz ta dva, i sasvim drugačiji stav Martin O'Malleya:

"Ja ne bih tako lako i brzo odbacio vojnu opciju. Vjerujem da bi zona zabrane letova iznad Sirije u ovo vrijeme bila greška."

Tokom debate rečeno je da je i glasanje Hillary Clinton, tada senatorke, za invaziju Iraka još uvijek problem.

Lincoln Chafee je podsjetio:

"Tada nije bilo nikakvih realnih dokaza o oružju za masovno razaranje u Iraku. Znam to jer sam odradio svoju domaću zadaću, dobro provjerio o čemu se radi."

U debati su, ovisno od kandidata, istaknuti i drugi spoljno-politički prioriteti.

Za Jima Webba prioritet je Kina:

"Ako želite govoriti o onome na što bi se trebali fokusirati kada je u pitanju naša nacionalna strategija, najveća strateška prijetnja koju sada imamo i koju moramo rješavati su naši odnosi sa Kinom."

Kontrola oružja, dugotrajni vrući američki unutarnji problem, bilo je takođe trenutak krupne nesaglasnosti dvoje najpopularniji predsjedničkih kandidata, Demokrata.

"Gospodin Sanders je od odgovornosti izuzimao jedino industriju oružja. Sve drugo, i svi drugi moraju i morali bi biti odgvorni, ali ne i proizvođači oružja. Moramo dići svoj glas i reći dosta je, nećemo dozvoliti da se to nastavi" – rekla je Hillary Clinton, a Bernie Sanders uzvratio riječima:

"Kao senator iz ruralne savezne države mogu reći gospođi Clinton da sva vika i povika neće pomoći da, nadam se da svim mi to želimo, spriječimo da oružje dođe u ruke onih koji ne bi trebalo da ga imaju i da okončamo užasno nasilje koje nam se dešava."

Prva debata predsjedničkih kandidata, Demokrata je prošla. Nije mnogo govoreno o potpredsjedniku Sjedinjenih Država Joe Bidenu. Očekuje se da on ubrzo odluči da li će se kandidirati ili ne.

SAD: „Govorimo o realnim američkim problemima. "
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

XS
SM
MD
LG