Linkovi

El Gusto: Nakon pet desetljeća razdvojenosti, arapski i židovski glazbenici opet zajedno!


Safinez Bousbia sa Mohamedom Ferkiouiom, koji ju je inspirirao za film "El Gusto." (Kays Djilali)
Safinez Bousbia sa Mohamedom Ferkiouiom, koji ju je inspirirao za film "El Gusto." (Kays Djilali)
Svake godine, filmski festival Arabian Sights (Arapski vidici), koji se održava u Washingtonu, predstavlja najnoviju filmsku produkciju iz arapskog svijeta. Ove godine posebnu pažnju privukao je film El Gusto, dokumentarac o skupini muslimanskih i židovskih glazbenika koje je, prije 50 godina, razdvojila povijest, a koje je nedavno ponovno okupila zajednička strast.


Film El Gusto prenosi priču o grupi muškaraca koji su, četrdesetih godina, kad je sjevernoafrički glazbeni žanr chaabi bio na vrhuncu popularnosti u Alžiru, počeli svirati tu glazbu.

Desetljećima su ti muslimanski i židovski prijatelji zajedno studirali, zajedno svirali, živjeli jedno do drugoga u Casbah, u Alžiru.


“Židovi, kršćani, muslimani... nije bilo važno tko ste i što ste bili.”


El Gusto orkestar za vrijeme snimanja u Francuskoj (Courtesy Quidam Production El Gusto)
El Gusto orkestar za vrijeme snimanja u Francuskoj (Courtesy Quidam Production El Gusto)
Arhitektica, sada i filmska redateljica, Safinez Bousbia kaže da se chaabi smatra narodnom glazbom i da nadilazi stalež, vjeru i etničnost.


“Ti muškarci koji su se nalazili i družili u barovima, zajedno pili i svirali do duboko u noč – s Afrikancima, iz zapadne Afrike, s Korzikancima, Maltežanima – to je bio vrhunac susretanja i miješanja najraznoraznijih ljudi.

Chaabi je pomalo sličan jazzu. Nastao je pod raznim utjecajima – Andaluzije, flamenca, Španjolske, pun je afričkih ritmova, a ima u njemu i orijentalnih melodija.”


Rođena u Alžiru, odrasla u Evropi, Safinez Bousbia nije nikad prije čula chaabi muziku.

Sredinom 50-ih, tri desetljeća prije nego što je bila rođena, rat za nezavisnost u Alžiru primorao je ovu grupu muzičara da se raziđu. Njezini su židovski članovi pobjegli u Francusku, drugi su se rasuli po Alžiru. Nisu se vidjeli punih 50 godina.


Godine 2003., za njezina posjeta Alžiru, Safinez Bousbia je upoznala jednoga od njih i saznala za njihovu priču, za prijatelje koji su se morali razići.


“Njegova me je strast, njegova priča, duboko dirnula i željela sam mu pomoći da opet pronađe svoje prijatelje. I tako sam krenula u potragu za njima, ne bi li ih ponovno sve povezala i spojila. Nisam znala da će to trajati dvije i pol godine, ali uspjelo mi je!”Safinez Bousbia za vrijeme snimanja filma El Gusto (Courtesy Quidam Production El Gusto)
Safinez Bousbia za vrijeme snimanja filma El Gusto (Courtesy Quidam Production El Gusto)
Jednom kad ih je sve pronašla, Safinez je za grupu, koja sada nosi ime El Gusto, organizirala koncert u Marseillesu, u Francuskoj. Tada se rodila njezina ideja za dokumentarni film.


“Duboko sam se za njih vezala. Fascinirala me je strast koju još uvijek nose u sebi, a već su svi stariji ljudi... najmlađi ima 72 godine, najstariji 96 ili 97 godina.”


Na festivalu Arabian Sights, u Washingtonu, film El Gusto oduševio je publiku, a Safinez Bousbia bila je dočekana ovacijama.

Orkestar El Gusto trenutno je na turneji Evropom, a nedavno je izdao treći album. Koncert u SAD-u planira se za blisku budućnost.
XS
SM
MD
LG