Linkovi

Nogomet: Do svjetskih prvenstava preko grubo izrabljivanih radnika


Slavlje u Dohi nakon odluke FIFE o Kataru kao domaćinu svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine
Slavlje u Dohi nakon odluke FIFE o Kataru kao domaćinu svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine

U istraživanju londonskog The Guardinana ističe se da je svakog drugog dana umirao jedan od radnika iz Nepala, angažiranih na gradnji stadiona u Kataru.

Rusia i Katar, zemlje domaćini dva naredna svjetska nogomentna prvenstva, moraju povoljno riješiti pitanja poštivanja ljudskih prava radnika iz drugih zemalja koji rade na gradnji stadiona i pratećih objekata, neophodnih za uspješnu organizaciju i odvijanje najznačajnih nogomentnih šampionata. U obje zemlje, kako ukazuju predstavnici i aktivisti brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu i poštivanje prava čovjeka, ti se radnici grubo ekploatiraju, ne priznaju im se osnovna radna prava, drže se u bijednim uslovima, prisiljeni na krajnje težak rad bez adekvatne zdravstvene i medicinske brige.

U maju ove godine članovi televizijska ekipe BBC-ija uhapšeni su i zatvoreni pokušavajući da snime video-materijal o uslovima u kojima žive siromašni strani radnici koji rade u Dohi na gradnji objekata za svjetsko nogometno prvenstvo koje će biti održano 2022. godine u Kataru. Kamere i ostala oprema su konfiskovani i nikada nisu vraćeni. U istraživanju koje su obavili novinari londonskog The Guardinana ističe se da je svakog drugog dana umirao jedan od radnika iz Nepala, angažiranih na gradnji stadiona. Te navode katarsko Ministarstvo rada je u više navrata demantiralo.

Predstavnica Human Right Watch-a Jane Buchanan ističe da su mnogi katarski poslodavci nametnuli stranim radnicima rigorozna ograničenja, uključujući i oduzimanje njihovih pasoša i dodaje:

"Strani radnici su u ekstremno teškom položaju, nemoćni su jer i vlade mnogih zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka i poslodavci u tim zemljama ne štite i ne poštuju osnovna radna prava. Kompanije zbog takve prakse prolaze nekažnjeno."

Jeff Thines, aktivista za zaštitu ljudskih prava i ekspert za radnu etiku, kaže da je za strane radnike - većina ih je sirotinja iz Nepala, Bangladeša, Indije, Pakistana i Šri Lanke - najpribližnija definicija radni robovi. Nada se da bi se, pod višestrukim pritiskom, odnos prema njima i njihov položaj mogli poboljšati:

"Mislim da bi se pritiskom putem online društvenih mreža mogli prisiliti i svi drugi učesnici u procesu pripreme i organizacije velikih spotskih smotri, posebno FIFA i krupni sponzori koji ulažu novac, ime i reputaciju ugled da bi dobili sponzortvo, marketinška ili televizijska prava, da se zapitaju da li je surova eksploatacija tuđeg rada, tuđih tijela najbolji način da se reklamiraju, da investiraju."

Jane Buchanan smatra da, osim odgvornosti Katara i Rusije prema međunarodnim i domaćim normama u oblasti radnog prava, i FIFA ima krupnu odgvornost da uspostavi i nametne kriterije kojima bi strani radnici bili štićeni i da ono što se dešavalo ne bude ponavljano:

"Ono što se tokom priprema za zimsku olipijadu u Sočiju dešavalo stranim radnicima bilo je gruba eksploatacija pred kojom je ruska vlada zatvarala oči skoro do pred sami početak igara. Mada je tek tada bilo nekoliko kontrola i kažnjavanja poslodavaca zbog odnosa prema stranim radnicima, sve drugo ukazuje da je takva praksa bila široko tolerirana."

Poslanici ruskog parlamenta predložili su da osuđenici na zatvorske kazne rade na gradnji objekata za svjetsko nogometno prvenstvo koje će za tri godine biti održano u Rusiji. U Human Right Watchu smatraju da bi to bila kazna na kaznu, i to mnogo teža. Ruska vlada je u međuvremenu ublažila, olabavila mjere radne zaštite radnika zaposlenih na gradnji objekata neophodnih za uspješnu organizaciju narednog svjetskog nogometnog šampionata.

Nogomet: Do svjetskih prvenstava preko grubo izrabljivanih radnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

XS
SM
MD
LG