Linkovi

Vrhovni sud EU: UEFA, FIFA prekršile zakon zabranjujući klubovima učešće u Super ligi


Protesti protiv Super lige
Protesti protiv Super lige

UEFA i FIFA su prekršile zakon EU sprječavajući formiranje Super lige, rekao je u četvrtak Evropski sud pravde, u značajnoj presudi koja bi mogla promijeniti način vođenja fudbala.

Evropskim klubovima koji su predložili formiranje odvojene lige, što je izazvalo široke proteste među ljutitim navijačima, UEFA je prijetila sankcijama ako ispune plan, što bi dovelo do povlačenja devet klubova.

U svojoj presudi, najviši sud EU je naveo da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u Evropskoj Super ligi (ESL), iako taj projekt još uvijek možda neće biti odobren jer sud nije posebno odlučio o tome.

UEFA je organizovala panevropska takmičenja skoro 70 godina i vidi ESL projekat kao značajnu prijetnju unosnoj Ligi šampiona, za koju se timovi kvalifikuju po zaslugama.

Real Madrid, Barselona, Juventus i devet drugih vodećih evropskih klubova objavili su plan odlaska u aprilu 2021.

Ali taj potez je propao u roku od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su primorali Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano i Atletico Madrid.

Kompanija za razvoj sporta A22, koja je osnovana da pomogne u stvaranju ESL-a, tvrdila je da UEFA i globalno fudbalsko upravno tijelo FIFA imaju monopolski položaj koji je u suprotnosti sa Zakonom o konkurenciji i slobodnom kretanju Evropske unije.

"Osvojili smo pravo da se takmičimo. UEFA-in monopol je gotov. Fudbal je besplatan", rekao je izvršni direktor A22 Bernd Reichart.

"Klubovi su sada slobodni od prijetnji sankcijama i slobodni da sami određuju svoju budućnost", dodao je Reichart u izjavi.

UEFA je saopćila da ta odluka ne znači odobravanje ili potvrđivanje Super lige i da je otklonila nedostatak koji je istaknut u njenom vlastitom okviru.

"UEFA je uvjerena u robusnost svojih novih pravila, a posebno da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima", dodaje se u saopćenju.

FIFA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

'NEOPRAVDANO'

U presudi suda navodi se da FIFA i UEFA moraju "poštivati pravila takmičenja i poštovati slobodu kretanja", dodajući da njihova pravila o odobravanju, kontroli i sankcijama predstavljaju "neopravdano ograničenje slobode pružanja usluga".

"To ne znači da takmičenje kao što je projekat Super lige nužno mora biti odobreno. Sud, pošto je generalno upitan o pravilima FIFA-e i UEFA-e, u svojoj presudi ne odlučuje o tom konkretnom projektu", zaključuje se.

Nakon kolapsa ESL plana, samo tri kluba su ostala kao podrška, ali Juventus je odlučio da se povuče ranije ove godine nakon što su njegov bivši predsjednik Andrea Agnelli, jedna od ličnosti koja stoji iza projekta, i njegov odbor podnijeli ostavku u novembru 2022.

Real i Barca su se i dalje nadali da će nastaviti sa takmičenjem, a ESL je odnio svoj slučaj španskom sudu, koji je kasnije zatražio smjernice od Evropskog suda sa sjedištem u Luksemburgu.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez rekao je da ta presuda označava "prije i poslije" fudbala.

"Sadašnjost i budućnost evropskog fudbala konačno su u rukama klubova, igrača i njihovih navijača", rekao je Perez u prethodno snimljenoj video izjavi.

Barselona je saopštila da je zadovoljna presudom i da bi stvaranje Super lige omogućilo fudbalu da riješi probleme preopterećenosti utakmicama, stavljajući "lokalne i međunarodne igrače i navijače u centar".

"Srednjoročna održivost evropskog fudbala podrazumijeva potrebu za stvaranjem koncepta nalik Superligi", navodi se u saopćenju kluba.

Njegovu odluku sada će razmatrati španski sud, gdje sudija može primijeniti svoje odgovore na činjenice slučaja.

Španska LaLiga je rekla: "Danas, više nego ikada, ponavljamo da je 'Super liga' sebičan i elitistički model."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG