Linkovi

Februar - mjesec crnačke historije u SAD


Igrači Washingtona stoje za vrijeme državne himne noseći jakne za zagrijavanje s otisnutim Mjesecom crne historije na leđima, prije nego što igraju sa Arizonom na košarkaškoj utakmici NCAA koledža u Seattle-u, 12. februara 2022.
Igrači Washingtona stoje za vrijeme državne himne noseći jakne za zagrijavanje s otisnutim Mjesecom crne historije na leđima, prije nego što igraju sa Arizonom na košarkaškoj utakmici NCAA koledža u Seattle-u, 12. februara 2022.

Mjesec crnačke historije smatra se jednom od najstarijih organiziranih proslava historije u zemlji i desetljećima su ga priznavali američki predsjednici kroz proklamacije i proslave.

Kako je počeo Mjesec crnačke istorije?

Carter G. Woodson, osnivač Udruženja za proučavanje afroameričke istorije, bio je taj koji je prvi došao na ideju o proslavi koja je postala Mjesec crnačke istorije. Woodson, sin nedavno oslobođenih robova iz Virdžinije, koji je stekao doktorat iz historije na Harvardu, prvobitno je došao na ideju o Sedmici historije crnaca kako bi podstakao crne Amerikance da se više zainteresuju za sopstvenu istoriju i naslijeđe. Woodson je brinuo da crnačka djeca nisu poučavana o postignućima njihovih predaka u američkim školama početkom 1900-ih.

"Ako rasa nema historiju, ako nema vrijednu tradiciju, ona postaje zanemariv faktor u mišljenju svijeta i prijeti joj opasnost da bude istrijebljena", rekao je Woodson.

Zašto je mjesec crnačke historije u februaru?

Woodson je odabrao februar za Sedmicu historije crnaca jer je imala rođendane predsjednika Abrahama Lincolna i Fredericka Douglassa. Lincoln je rođen 12. februara, a Douglass, bivši rob koji nije znao svoj tačan rođendan, proslavio je svoj 14. februara.

Daryl Michael Scott, profesor historije na Univerzitetu Howard i bivši predsjednik ASAAH-a, rekao je da je Woodson odabrao tu sedmicu jer su Crni Amerikanci već slavili Linkolnov i Douglassov rođendan. Uz pomoć crnih novina, promovirao je tu sedmicu kao vrijeme za fokusiranje na afroameričku istoriju kao dio proslava koje su već bile u toku.

Prva Sedmica crnačke historije najavljena je u februaru 1926.

"Ovo je bio napor zajednice koji je predvodio Woodson koji se gradio na tradiciji i gradio na crnačkom institucionalnom životu i strukturama kako bi se stvorila nova proslava koja je trajala sedmicu i poletjela je kao raketa", rekao je Scott.

Zašto promjena sa sedmice na mjesec?

Sedmica crnačke historije bila je izuzetno uspješna, ali Woodson je smatrao da treba više.

Woodsonova originalna ideja za Sedmicu historije crnaca bila je da to bude vrijeme za studentske prezentacije afroameričke historije koju su učili do kraja godine, a ne kao jedina nedelja o kojoj bi se raspravljalo o istoriji crnaca, rekao je Scott. Woodson je kasnije zagovarao pokretanje godine historije crnaca, rekavši da tokom školske godine "predmet koji dobije pažnju jednu sedmicu od 36 nikome neće mnogo značiti".

Pojedinačno nekoliko mjesta, uključujući Zapadnu Virdžiniju 1940-ih i Chicago 1960-ih, proširilo je proslavu u Mjesec historije crnaca. Pokret za građanska prava i moć crnaca zalagao se za službeni pomak sa Sedmice crnačke historije na Mjesec historije crnaca, rekao je Scott, a 1976. godine, na 50. godišnjicu početka Sedmice crnačke historije, Udruženje za proučavanje afroameričke historije izvršio prelazak na Mjesec crnačke historije.

Predsjedničko priznanje

Svaki predsjednik od Geralda R. Forda preko Joe Bidena izdao je izjavu u čast duha Mjeseca crnačke povijesti.

Ford je prvi put odao počast Sedmici crne historije 1975. godine, nazvavši to priznanje „najprikladnijim“, jer je zemlja razvila „zdravu svijest svih nas o dostignućima koja su predugo bila zatamnjena i neopjevana“. Sljedeće godine, 1976., Ford je objavio prvu obilježavanje Mjeseca crnačke historije, rekavši uz proslavu "možemo iskoristiti priliku da odamo počast prečesto zanemarenim postignućima crnih Amerikanaca u svim oblastima nastojanja kroz našu historiju."

Predsjednik Jimmy Carter dodao je 1978. da proslava "pruža priliku svim Amerikancima da se raduju i izraze ponos na naslijeđe koje toliko doprinosi našem načinu života." Predsjednik Ronald Reagan rekao je 1981. da je "razumijevanje historije crnih Amerikanaca ključ za razumijevanje snage naše nacije".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG