Linkovi

FDA proširuje dostupnost pilula za pobačaj


Abortion Pills
Abortion Pills

Uprava za hranu i lijekove u utorak je dovršila promjenu pravila koja proširuje dostupnost pilula za pobačaj na mnogo više ljekarni, uključujući velike lance i tvrtke za naručivanje poštom.

Bidenova administracija djelomično je primijenila promjenu prošle godine, najavivši da više neće provoditi dugotrajni zahtjev da žene osobno podignu lijek. Akcijom od utorka službeno se ažurira označavanje lijeka kako bi se omogućilo mnogo više maloprodajnih ljekarni da izdaju tablete, sve dok završe postupak certifikacije.

Promjena bi mogla proširiti pristup u trgovinama i online ljekarnama. Žene mogu dobiti recept putem telezdravstvene konzultacije sa zdravstvenim djelatnikom, a zatim dobiti tablete poštom, gdje je to zakonom dopušteno.

Ipak, učinak promjene pravila prigušen je brojnim državnim zakonima koji široko ograničavaju pobačaj, a posebno tablete. Pravni stručnjaci predviđaju godine sudskih bitaka oko pristupa pilulama, dok zagovornici prava na pobačaj donose testne slučajeve kako bi osporili državna ograničenja.

Više od 20 godina FDA je zbog sigurnosnih razloga ograničavala izdavanje na podskup specijaliziranih ureda i klinika. Tijekom pandemije COVID-19, FDA je privremeno obustavila zahtjev za osobnim dolaskom. Agencija je kasnije priopćila da novi znanstveni pregled osoblja agencije podupire olakšavanje pristupa, slažući se s brojnim medicinskim društvima koja su dugo govorila da ograničenje nije potrebno.

Dva proizvođača lijekova koji proizvode robne marke i generičke verzije pilula za pobačaj zatražila su najnovije ažuriranje oznake FDA-e. Pravila Agencije zahtijevaju da tvrtka podnese zahtjev prije izmjene ograničenja izdavanja lijekova.

Danco Laboratories, koji prodaje brendirani Mifeprex, rekao je u izjavi da je promjena "od presudnog značaja za proširenje pristupa uslugama pobačaja lijekovima i da će pružateljima zdravstvenih usluga pružiti još jednu opciju za prepisivanje lijeka".

Američki koledž opstetričara i ginekologa nazvao je ažuriranje "važnim korakom" naprijed.

"Iako današnja objava FDA-e neće riješiti probleme s pristupom za svaku osobu koja traži skrb o pobačaju, omogućit će većem broju pacijenata kojima je potreban mifepriston za medikamentozni pobačaj dodatne opcije za osiguranje ovog vitalnog lijeka", rekla je skupina u izjavi.

Više od polovice pobačaja u SAD-u sada se radi tabletama, a ne kirurškim zahvatom, navodi Guttmacher Institute, istraživačka skupina koja podržava prava na pobačaj.

FDA je 2000. odobrila mifepriston za prekid trudnoće do 10 tjedana, kada se koristi s drugim lijekom, misoprostolom. Prvo se uzima mifepriston kako bi se proširio cerviks i blokirao hormon progesteron, koji je potreban za održavanje trudnoće. Misoprostol se uzima 24 do 48 sati kasnije, uzrokujući kontrakciju maternice i izbacivanje trudničkog tkiva.

Krvarenje je česta nuspojava, iako su ozbiljne komplikacije vrlo rijetke. FDA kaže da je više od 3,7 milijuna žena u SAD-u koristilo mifepriston od njegovog odobrenja.

Nekoliko sigurnosnih zahtjeva koje propisuje FDA ostaju na snazi, uključujući zahtjeve za obuku kako bi se potvrdilo da osobe koje propisuju lijek mogu pružiti hitnu pomoć u slučaju prekomjernog krvarenja. Ljekarne koje izdaju tablete također trebaju imati certifikat.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG