Linkovi

Aktivisti u FBiH traže zaštitu rijeka


Aktivisti traže zaštitu rijeka od malih hidrocentrala u FBiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Aktivisti traže zaštitu rijeka od malih hidrocentrala u FBiH

Oko 50 aktivista za zaštitu rijeka na području Federacije BiH danas je ispred zgrade federalne Vlade mirnim protestom izrazilo nezadovoljstvo zbog izgradnje minihidroelektrana na rijekama.

Članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine protestiralo je, jer, kako su naveli, Vlada FBIH nije uradila ništa po pitanju Zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 23. juna.

Tražimo da se naš plan za rijeku Krušćicu vrati u prvobitno stanje, onakvo kako je bilo dok nije donesena odluka da se grade mini hidroelektrane. Imali smo regulacioni plan koji je bio zaista dobar i sve treba vratiti u prvobitni položaj. Međutim, 2014. godine je došlo do izmjene dijela regulacionog plana I tada su nastali svi problem. Mi želimo provesti građansku inicijativu i utjecat ćemo na Općinsko vijeće Vitez da se naš prostorni plan vrati u prvobitno stanje. Izgradnja mini hidroelektrane ugrožava većinu seljena jer žive blizu rijeke, koriste je za kupanje, navodnjavanje, poljpprivredu. Izgradnja bi ugrozila floru i faunu”, rekao je Enes Salkić, aktivista za zaštitu rijeka i predstavnik Ekološkog društva Vitez.

Zastupnički dom PFBiH zadužio je Vladu Federacije BiH da u roku od tri mjeseca, izvrši analizu i Parlamentu predloži zakonske izmjene koje će omogućiti realizaciju zaključka, a koje su tiču deklaracije o zaštiti rijeka I zabrani daljnje gradnje malih hidroelektrana u FBiH.

River protection activist protest in Sarajevo
River protection activist protest in Sarajevo

Aktivisti okupljeni oko Koalicije za zaštitu rijeka su poručili kako zakoni nisu izmijenjeni, a da izgradnja minihidroelektrana i dalje traje.

Mi nismo postavljali rok nego je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH donio rok od tri mjeseca I dao je Vladi FBiH nalog da da prijedlog Izmjene I dopuna zakona koje bi omogućile zabranu izgradnje mini hidroelektrana. Naše namjere su potpuno jasne i čiste I tražimo dvije stvari – obustavu izgradnje novih hidroelektrana na teritoriji FBiH i ukidanje podsticana za male hidroelektrane. Ukidanje podsticaja prema sporazumu s Energetskom zajednicom ističe ove godine I mi kao država nismo obavezni da podstičemo obnovljive izvore energije i male hidroelektrane”, smatra Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

On smatra da je kompletan process politička igra ted a je federalni nivo istog trenutka kada je donesen zaključak, od kantonalnih vlasti trebao tražiti donošenje istog zaključka kako bi bio sprovodiv u praksi.

Borba protiv gradnje minihodroelektrana traje tri godine, rekao je Anes Podić, predstavnik Udruženja Eko akcija Sarajevo.

U BiH je prisutna vladavina para, a ne zakona. Dobili ste izgovor da je ovo politička odluka, ali istina je da se štite tajkuni
Anes Podić, Eko akcija

Nakon što je počela izgradnja mini hidroelektrana, u kampanju za zaštitu rijeka u BiH uključile su se vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine. Akciji se pridružio I glumac Leonardo Di Caprio.

U BiH je do sada izgrađeno 108 malih hidroelektrana. Od toga je 64 u FBiH, a 44 u entitetu Republika Srpska. Podaci koalicija i organizacija za zaštiitu rijeka, kažu da je u pripremi izgradnja još 339 minihidroelektrana.

XS
SM
MD
LG