Linkovi

Bez odgađanja početka nastave u FBiH. Tri kantona počinju prvog a ostali sedmog septembra


Nova školaska godina počinje 1.septembra za učenike u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu. Sedmicu kasnije, odnosno 7.septembra u škole će se vratiti i učenici preostalih sedam kantona na području Federacije BiH (FBIH).

Ovo je odluka sastanka održanog 21.augusta u Konjicu, gradu na sjeveru Hercegovine, na kojem su učestovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, te predstavnici Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Iz Zavoda za javno zdravlje rečeno je kako je ova ustanova pripremila epidemiloške kriterije koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava, iako su 20.augusta na press konferenciji rekli da je njihova preporuka da se početak nastave odgovodi do 15. septembra.

Trudimo se naći najbolji model s najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje. Mislim da smo donijeli dobre odluke i da će sve mjere biti primjenjivane isto", kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, tokom obraćanja novinarima u Konjicu.

Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja, kazala je da se ovako važna odluka nije mogla donijeti bez sprege stručnjaka iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

"Nastava će početi u skladu sa zakonom odnosno sa školskim kalendarom uz mogućnost da se revidira u skladu s epidemiološkom situacijom“, rekla je Bandić.

Kantoni će odrediti na koji način će se obavljati nastava; online, tradicionalno ili kombinovano, ali su dužni poštovati sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mjere.

Kako će početi nova školska godina u BiH?

Preporučeno je da se, u slučaju održavanja nastave u školama, nastava odvija u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekciona sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi, a za njih će biti osigurana online nastava.

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je sretan što je odluka koju je KS donio i epidemiološke mjere koje su propisane su se ispostavile onakvim kako cjelokupno društvo razmišlja.

"Mislim da će mjere na nivou FBiH biti iste kao što smo uradili u KS. Mi smo odabrali kombinovani model, tako da u Kantonu Sarajevu nakon što se Naredba objavi, mi nećemo mijenjati ponovo model rada, a to je onaj kombinovani za koji mislimo da je najsigurniji", dodao je Kravić.

Kao što je poznato nastava u KS u prve dvije sedmice bit će prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji i smjernicama za prevenciju i kontrolu COVID infekcije u osnovnim i srednjim školam.

Kada je osnovna škola u pitanju učenici od prvog do petog razreda će pohađati redovnu nastavu, a oni stariji, nastavu će pratiti online. Čas će trajati 30 minuta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG