Linkovi

FBI: Onesposobljeno hakersko sredstvo elitnih ruskih špijuna


ARHIVA: FBI logo na majci agenta u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)
ARHIVA: FBI logo na majci agenta u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)

Američki Federalni istražni biro (FBI) sabotirao je zlonamjerni softver koji koriste elitni ruski špijuni, saopštile su u utorak američke vlasti i time dale uvid u ditigalni rat dvije cyber supersile.

Visoki zvaničnici organa za sprovođenje zakona saopštili su da su eksperti FBI-a identifikovali i onesposobili malware koji agenti ruske Federalne bezbjednosne službe (FSB) koriste za hakovanje niza američkih kompjutera. To će, kako se nadaju američke vlasti, zadati smrtonosan udarac jednom od vodećih ruskih programa za špijuniranje u cyber prostoru.

"Procjenjujemo da je to njihovo glavno sredstvo za špijunažu", rekao je jedan od zvaničnika novinarima i dodao da se Vašington nada da će u ovoj operaciji ono "biti uništeno na virtuelnom ratištu".

Zvaničnik je špijune iz FSB, odgovorne za malware poznat kao "Zmija" (Snake), identifikovao kao pripadnike ozloglašene hakerske grupe "Turla".

Ta grupa je aktivna dvije decenije protiv niza meta bliskih NATO-u, američkih vladinih agencija i tehnoloških kompanija, saopštio je visoki zvaničnik FBI.

Zvaničnik se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman prije zvanične objave, prenosi agencija Reuters. Sličnu operaciju su objavile bezbjednosne agencije u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu.

Iz Sekretarijata za pravosuđe u utorak je saopšteno da je poremećena ruska višegodišnja kampanja cyber špijunaže, u okviru koje su ukradene osjetljive informacije iz kompjuterskih mreža desetina zemalja, uključujući SAD i druge NATO članice.

"FSB se 20 godina oslanjala na malware za cyber špijunažu protiv SAD i njihovih saveznika - tome je danas kraj", naveo je u saopštenju pomoćnik sekretara za pravosuđe Metju Olsen.

Ruske diplomate nisu odgovorile na zahtjev Reutersa za komentar. Moskva redovno negira optužbe da izvodi špijunske operacije u cyber prostoru.

Turla se smatra jednim od najsofisticiranijih hakerskih timova.

"Opstaju u sjenci, fokusirajući se na tajnu i operativnu bezbjednost. Oni su među našim najtežim metama", rekao je Džon Haltkvist, potpredsjednik za analizu prijetnji u američkoj kompaniji za cyber bezbjednost Mandiant.

Američka vlada je onesposobljavanja malwarea grupe Turla nazvala "Operacija Meduza". FBI i njegovi partneri identifikovali su gdje je hakersko sredstvo korišteno i napravili jedinstvenu mrežu podataka za ometanje hakerske infrastrukture.

FBI je koristio postojeće naloge za pretres da pristupi ruskom zlonamjernom programu u okviru kompjuterske mreže žrtava u SAD i da prekine konekciju. Visoki zvaničnik FBI rekao je da je sredstvo biroa kreirano da komunicira samo sa ruskim špijunskim programom, bez pristupa ličnim podacima žrtava.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG