Linkovi

25. novembar - Dan državnosti BiH


Zastava BiH ispred Vijeća ministara i Parlamenta BiH

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum godišnjica je prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) iz 1943. godine, vremena kada je planetu potresao Drugi svjetski rat.

Tada je, na sastanku antifašista u Mrkonjić Gradu odlučeno da će BiH u budućoj socijalističkoj Jugoslaviji nastupati jedinstveno te je zatraženo od vrhovnog tijela buduće Jugoslavije AVNOJ-a, da BiH bude ravnopravna federalna jedinica.

Osnivanje ZAVNOBiH -a i njegovo opredjeljenje na prvom zasjedanju za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države i ravnopravne federalne jedinice u okviru jugoslovenske federacije a što je kasnije i prihvaćeno od strane AVNOJ -a, značilo je da Bosna i Hercegovina nakon 463 godine obnavlja svoju državnost.

U političkom obliku utemeljenom u Mrkonjić Gradu 1943. godine, Bosna i Hercegovina je skoro pola vijeka poslije, 1992. godine, međunarodno priznata kao suverena država.

1995. godine, 25. novembar proglašen je Danom državnosti BiH.

Datum i njegov istorijski značaj osporavaju vlasti većinski srpskog entiteta dejtonske Bosne i Hercegovine pa se on svečano obilježava samo u entitetu Federacija BiH.

25. godina nakon rata, vlasti BiH nisu uspjele da se nađu kompromis o datumima državnih praznika koji bi se obilježavali u oba entiteta i distriktu Brčko.

Formalno, do usvajanja novog i dalje je na snazi zakon iz 1995. godine koji 25. novembar propisuje kao Dan državnosti zemlje.

XS
SM
MD
LG