Linkovi

SAD čestitale 25. novembar - Dan državnosti BiH


Zastava BiH ispred Vijeća ministara i Parlamenta BiH
Zastava BiH ispred Vijeća ministara i Parlamenta BiH

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum godišnjica je prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) iz 1943. godine, vremena kada je planetu potresao Drugi svjetski rat.

Tada je, na sastanku antifašista u Mrkonjić Gradu odlučeno da će BiH u budućoj socijalističkoj Jugoslaviji nastupati jedinstveno te je zatraženo od vrhovnog tijela buduće Jugoslavije AVNOJ-a, da BiH bude ravnopravna federalna jedinica.

Osnivanje ZAVNOBiH -a i njegovo opredjeljenje na prvom zasjedanju za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države i ravnopravne federalne jedinice u okviru jugoslovenske federacije a što je kasnije i prihvaćeno od strane AVNOJ -a, značilo je da Bosna i Hercegovina nakon 463 godine obnavlja svoju državnost.

U političkom obliku utemeljenom u Mrkonjić Gradu 1943. godine, Bosna i Hercegovina je skoro pola vijeka poslije, 1992. godine, međunarodno priznata kao suverena država.

1995. godine, 25. novembar proglašen je Danom državnosti BiH.

Datum i njegov istorijski značaj osporavaju vlasti većinski srpskog entiteta dejtonske Bosne i Hercegovine pa se on svečano obilježava samo u entitetu Federacija BiH.

25. godina nakon rata, vlasti BiH nisu uspjele da se nađu kompromis o datumima državnih praznika koji bi se obilježavali u oba entiteta i distriktu Brčko.

Formalno, do usvajanja novog i dalje je na snazi zakon iz 1995. godine koji 25. novembar propisuje kao Dan državnosti zemlje.

U čestitci američkog državnog sekretera Mike Pompea stoji:

Secretary of State Mike Pompeo speaks during media briefing, Tuesday, Nov. 10, 2020, at the State Department in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)
Secretary of State Mike Pompeo speaks during media briefing, Tuesday, Nov. 10, 2020, at the State Department in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

"Dok Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti, čestitam u ime vlade Sjedinjenih Država i američkog naroda.

Ove godine također obilježavamo 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu i omogućio procvat dubljeg odnosa između naše dvije države, odnosa koji čini temelj mira na zapadnom Balkanu.

Sjedinjene Države pohvaljuju napredak Bosne i Hercegovine prema većoj demokratizaciji, što pokazuje važan sporazum koji će omogućiti građanima Mostara da prvi put od 2008. godine glasaju na predstojećim lokalnim izborima. Također, stojimo uz BiH na njenom putu prema Euro-Atlantskim integracijama.

Konačno, želim sigurnost i zdravlje svim građanima Bosne i Hercegovine dok zajedno radimo na prevladavanju izazova koje predstavlja pandemija COVID-19."

XS
SM
MD
LG