Linkovi

FBI prijavio više od 7.000 slučajeva zločina iz mržnje, eksperti upozoravaju da ih je više


Čovjek farba preko rasističkih grafita na zidu džamije u Rosevilleu u Kaliforniji, 1. februar 2017. (Foto: AP/Rich Pedroncelli)
Čovjek farba preko rasističkih grafita na zidu džamije u Rosevilleu u Kaliforniji, 1. februar 2017. (Foto: AP/Rich Pedroncelli)

Federalni istražni biro (FBI) u ponedjeljak je saopštio da je prošle godine primio više od 7.000 izvještaja o zločinima iz mržnje, iako hiljade policijskih uprava širom zemlje nisu unijele bilo kakve podatke u novi sistem biroa za prijavljivanje kriminalnih aktivnosti.

U svom godišnjem izvještaju, FBI je naveo da je u Sjedinjenim Državama 2021. godine bilo 7.262 zločina iz mržnje. Poređenja radi, u 2020. godini bilo je 8.263 krivičnih djela motivisanih predrasudama.

Međutim, te cifre ne nagovještavaju pad broja zločina iz mržnje na godišnjem nivou, upozorili su zvaničnici FBI, ističući da oko 4.000 agencija za sprovođenje zakona, uključujući nekoliko najvećih policijskih uprava u zemlji, nije uspjelo da pređe na FBI-jev Nacionalni sistem izvještavanja zasnovan na incidentima (NIBRS).

„Iako su statistički podaci o zločinima iz mržnje koji su nam prijavljeni u 2021. godini niži, broj tih slučajeva ukupno se ne smanjuju, što znači da agencije koje prijavljuju nama, prijavljuju povećanje broja krivičnih djela iz mržnje”, izjavio je jedan zvaničnik FBI prije objavljivanja izvještaja.

Upitan da li izvještaj čini bilo kakvo poređenje između dvije godine besmislenim, zvaničnik je rekao: „Dok ne vidimo povećano učešće agencija za sprovođenje zakona i ne priznamo da je to tranziciona godina, to bi bilo tačno.”

Policija, političari, eksperti i lokalni lideri koriste godišnji izvještaj FBI-a ja kao mjeru zločina iz mržnje u Americi.

FBI izvještava o tim krivičnim djelima od 1991. godine, koristeći sistem za prikupljanje podataka koji je stvoren 1920-ih.

Iako je FBI uveo sveobuhvatniji sistem osamdesetih i počeo da preko njega prikuplja podatke o kriminalu poslednjih godina, tek prošle godine je zahtijevano od svih agencija da pređu na taj sistem.

FBI je objasnio da NIBRS sadrži više detalja o kontekstu kriminala, uključujući dan i vrijeme zločina i odnos žrtve prema počiniocu, što omogućava policijskim snagama da se bore efikasnije protiv kriminala.

Međutim, mnoge policijske agencije sporo su usvojile mehanizam. Od više od 18 hiljada agencija za sprovođenje zakona, 11.834 je prošle godine poslalo podatke u sistem, što predstavlja stopu učešća od oko 65 odsto, u poređenju sa 93 odsto u starom sistemu 2020. godine.

Pošto skoro trećina policijskih agencija prošle godine nije prijavila nikakve podatke, „to je najnepotpuniji izvještaj od početka programa prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje pre više decenija”, rekao je Brian Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma na Kalifornijskom državnom univerzitetu San Bernardino i ekspert za zločine iz mržnje.

On procjenjuje da je najnoviji izvještaj FBI isključio više od 2.000 slučajeva zločina iz mržnje samo u Kaliforniji i New Yorku.

„FBI je izbrojao samo 73 zločina iz mržnje u Kaliforniji, koristeći 15 od 740 agencija, dok je kalifornijski državni tužilac pokazao preko 1.700 slučajeva”, rekao je Levin.

„Isključivanje incidenata u New Yorku i Kaliforniji samo nagovještava da je 2021. bilo više od 9.000 zločina iz mržnje, što predstavlja tek drugi put da je pređena ta cifra od kako je FBI počeo da prikuplja podatke prije više od tri decenije”, rekao je Levin, ističući da izveštaj treba da se izmijeni.

Zvaničnici FBI-a nisu rekli da li planiraju da ažuriraju podatke. Međutim, oni su naglasili da rade sa policijskim agencijama na poboljšanju njihovog učešća.

Učešće policijskih agencija u izvještaju FBI za 2022. godinu, koji će biti objavljen krajem sljedeće godine, već je premašilo nivo 2021. godine, sa 12.221 odjeljenjem koja su učestvovala do 1. decembra, rekao je zvaničnik FBI.

FBI definiše zločin iz mržnje kao krivično djelo „motivisano, u potpunosti ili djelimično, predrasudama počinitelja prema rasi, religiji, invalidnosti, seksualnoj orijentaciji, etničkoj pripadnosti, polu ili rodnom identitetu”.

Pod Bidenovom administracijom, Sekretarijat za provosuđe označio je borbu protiv zločina iz mržnje kao prioritet - više od 60 osoba je optuženo, a donijeto je 55 presuda.

„Statistički podaci o zločininima iz mržnje FBI-a 2021 su podsjetnik na potrebu da nastavimo naše snažne napore da riješimo to sveprisutno pitanje u Americi”, navodi se u saopštenju pomoćnice državnog tužioca Vanite Gupte. „Sekretarijat za pravosuđe nastavlja da sarađuje sa nacionalnim policijskim agencijama da bi se povećalo prijavljivanje zločina iz mržnje FBI-u, kako bi se osiguralo da imamo podatke koji će pomoći da se oni precizno identifikuju i spriječe.”

XS
SM
MD
LG