Linkovi

FBI pretražio još jednu Bidenovu kuću, nisu pronađena povjerljiva dokumenta


Američki predsjednik Joe Biden (Foto: AP/Andrew Harnik)
Američki predsjednik Joe Biden (Foto: AP/Andrew Harnik)

Bidenov advokat Bob Bauer naveo je u saopštenju da FBI agenti, tokom tri i po sata pretresa, nisu pronašli dokumenta sa povjerljivim oznakama, ali da su uzeti određeni materijali i bilješke.

"U skladu sa procesom u Vilmingtonu, DOJ (Sekretarijat za pravosuđe) je uzeo na dodatno razmatranje neke materijale i rukom ispisane bilješke koji su povezani sa periodom kada je bio potpredsjednik", dodao je Bauer.

Prošlog mjeseca je pretražena Bidenova kuća u Vilmingtonu, u Delaveru, a agenti su tokom 13-satne pretrage pronašli dodatna dokumenta sa povjerljivim oznakama i uzeli neke od njegovih rukom ispisanih bilješki.

Biden je dobrovoljno pristao da Sekretarijat za pravosuđe pretraži njegove kuće dok istražitelji pokušavaju da utvrde kako su povjerljiva dokumenta iz vremena kada je bio potpredsjednik i senator završila u njegovom domu i kancelariji. Bidenovi advokati su početkom novembra pronašli dokumenta sa oznakom povjerljivo u njegovoj bivšoj kancelariji u Pen Biden centru, think tanku u Vašingtonu.

Predsjednikovi advokati pronašli su dokumenta i u kući u Vilmingtonu, a pretragu su inicirali nakoj što su povjerljivi papiri pronađeni u Pen Biden centru. Bivšu Bidenovu kancelariju pretražili su i agenti FBI-a, prenijela je agencija AP pozivajući se na neimenovani izvor.

“U okviru standardnih procedura Sekretarijata za pravosuđe, a u interesu operativne bezbjednosti i integriteta, traženo je da se ovaj posao obavi bez obavještavanja javnosti unaprijed i mi smo pristali da sarađujemo. Današnja pretraga je dalji korak u sveobuhvatnom i pravovremenom procesu sekretarijata koji ćemo nastaviti da u potpunosti poštujemo i omogućavamo", naveo je u saopštenju Bidenov advokat Bob Bauer.

Portparolka FBI-a je za komentare pretrage AP uputila na Sekretarijat za pravosuđe. Još nije poznato da li su pronađena dodatna povjerljiva dokumenta.

Istragu o Bidenovim dokumentima vodi specijalni tužilac Robert Hur, bivši glavni federalni tužilac u Baltimoru. Hur je počeo sa radom ove nedelje. Biden je kuću u Rihobot Biču, priobalnom mjestu u Delaveru, kupio u junu 2017. godine nakon što je napustio položaj potpredsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe imenovao je specijalnog tužioca i za istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim tokom pretrage kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Povjerljivi spisi nedavno su pronađeni i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa u Indijani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG