Linkovi

FBI pokrenuo krivičnu istragu o urušavanju mosta u Baltimoreu


Satelitski snimak srušenog mosta u Baltimoreu (Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP)
Satelitski snimak srušenog mosta u Baltimoreu (Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP)

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je krivičnu istragu o smrtonosnom rušenju mosta Francis Scott Key Bridge u Baltimoreu, koja je usredsređena na okolnosti koje su dovele do tog incidenta, te da li su poštovani federalni zakoni, prenose agencije AP i Reuters.

Agenti FBI-a su na teretnom brodu Dali i sprovode sudski odobrenu aktivnost povezanu sa rušenjem (mosta), saopšteno je iz te agencije u ponedjeljak. Dnevnik Washington Post je prvi prenio vijest o istrazi.

Gradonačelnik Baltimorea Brandon Scott u ponedjeljak je najavio partnerstvo sa dvije pravne firme o "pokretanju pravne akcije da počinioci odgovaraju" i da se umanji šeta po stanovnike tog grada.

Teretni brod Dali, koji je prevozio kontejnere, isplovio je iz luke u Baltimoreu u ranim jutarnjim satima 26. marta na putu ka Šri Lanki kada je udario u jedan od nosećih stubova mosta što je dovelo do njegovog rušenja. Stradalo je šestoro građevinskih radnika koji su u trenutku rušenja radili na mostu.

Istraga se sprovodi u trenutku kada se strahuje u pogledu bezbjednosti hiljada mostova u Americi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG