Linkovi

FBI: Najveći porast broja zločina iz mržnje od 11. septembra 2001.


Čovjek čisti grafit napisan na zidu džamije u Rouzvilu u Kaliforniji, 1. februara 2017.
Čovjek čisti grafit napisan na zidu džamije u Rouzvilu u Kaliforniji, 1. februara 2017.

Broj prijavljenih incidenata zločina iz mržnje u SAD porastao je za 17 procenata prošle godine, što je najveći skok od 2001 godine, kada je poslije terorističkih napada 11. septembra drastično povećan broj napada na američke muslimane ili Amerikance arapskog porijekla.

Agencije za sprovođenje zakona navode da je 2017. zabilježeno ukupno 7.175 zločina iz mržnje dok je godinu dana ranije broj bio nešto veći od 6.100. Oko pet hiljada prijavljenih incidenata odnosi se na zastrašivanje ili fizičke napade. Udvostručen je broj anti-semitskih incidenata i zločina iz mržnje protiv Arapa u Americi.

Novoimenovani vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Mat Vhitaker ocijenio je da je ovaj izvještaj "poziv na akciju" i obećao da će odgovoriti na taj poziv.

Rasa je i dalje najveći pokretač zločina iz mržnje 2017. a skoro polovina rasno motivisanih incidenata odnosi se na Afroamerikance. Predrasude protiv Hispanaca povezane su sa skoro 11% incidenata zasnovanih na rasi. Zločini iz mržnje protiv Arapa, iako su samo djelić ukupnih zločina iz mržnje na osnovu rase, udvostručili su se prošle godine kada su zabilježena 102 incidenta.

Religija je drugi najveći motiv zločina iz mržnje a sa više od 900 indicenata, antisemitski zločini čine 58% ukupnih zločina iz mržnje.

FBI definiše zločine iz mržnje kao "krivično djelo protiv osobe ili imovine motivisano u cjelini ili djelimično predrasudama prema rasi, religiji, invaliditetu, seksualnoj orijentaciji, etničkoj pripadnosti, polu ili rodnom identitetu."

Velika većina zločina iz mržnje se pravno procesuira na državnim sudovima, dok federalni tužioci obično podignu između jedne i desetak optužnica protiv pojedinaca na osnovu različitih federalnih statuta o toj vrsti krivičnih dijela.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG