Linkovi

Optuženi za masovno ubistvo u sinagogi negira krivicu


Memorijal za ubijene ispred sinagoge "Drvo života" u Pittsburghu
Memorijal za ubijene ispred sinagoge "Drvo života" u Pittsburghu

Robert Bowers, optužen za ubistvo 11 ljudi u sinagogi u Pittsburghu, izjasnio se da nije kriv na saslušanju u federalnom sudu. Na teret mu se stavljaju 44 krivična djela, među kojima su ubistvo i zločin iz mržnje.

Bowers je malo govorio pred sudijom, rekao da razumije optužbe i izjasnio se da nije kriv za ubistvo i ranjavanje u sinagogi “Drvo života” 27. oktobra.

Sekretar za pravosuđe SAD Jeff Sessions je, predstavljajući optužnicu, rekao da su zločini koje je počinio Bowers “nezamislivi i potpuno nespojivi sa vrijednostima nacije”.

“Zato ovaj slučaj nije važan samo za porodice žrtava, već i za grad Pittsburgh i cijelu zemlju”, rekao je Sessions.

Nastavljene su i sahrane žrtava, u četvrtak su sahranjeni Bernice i Sylvan Simon i doktor Richard Gottfried. Ranije su sahranjeni 88-godišnji Melvin Wax, Irving Younger star 69 godina i 75-godišnja Joyce Fienberg.

Sahrana žrtve Joyce Fienberg
Sahrana žrtve Joyce Fienberg

Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania posjetili su Pittsburgh i odali poštu ubijenima.

“Melania i ja smo toplo dočekani u Pittsburghu. Pokazali su veliko poštovanje prema instituciji predsjednika na tako tužan dan”, napisao je Trump na Twitteru.

Ipak, njegovu posetu pratili su protesti onih koji tvrde da je predsjednikova retorika pojačala antisemitske i antiimigrantske stavove Bowersa.

Protest tokom Trumove posete Pittsburghu
Protest tokom Trumove posete Pittsburghu

Predsjednik se požalio na izvještavanje medija o njegovoj posjeti.

Nismo vidjeli taj mali protest, koji je bio udaljen. Ali lažne vijesti su prenijele suprotno – sramota!”, napisao je na Twitteru.

Sa predsjednikom i prvom damom u Pittsburgh su došli i njegov zet Jared Kusner koji je Jevrejin, kao i kćerka Ivanka Trump koja je udajom za Kushnera prihvatila judaizam.

“Predsjednik je bio dirnut ovom posjetom i razgovorom sa rabinom i opisao je kao veoma tužnu”, rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders.

Liga za borbu protiv defamacije, koja prati nasilje prema Jevrejima od 70-ih, saopštila je da je masovno ubistvo u Pittsburghu najgori napad na Jevreje u američkoj istoriji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG