Linkovi

FBI: Nasilni kriminal na nivou prije pandemije, krađa imovine u porastu


Istražitelj FBI-a na mjestu zločina 15. jula 2023. u Fargu u Sjevernoj Dakoti.
Istražitelj FBI-a na mjestu zločina 15. jula 2023. u Fargu u Sjevernoj Dakoti.

Broj slučajeva nasilnog kriminala širom Sjedinjenih Država se smanjio prošle godine - i pao na otprilike isti nivo kao prije početka pandemije kovida 19 - ali je krađa imovine značajno porasla, pokazuju podaci godišnjeg izvještaja Federalnog istražnog biroa.

Izvještaj sadrži jednu ogradu - neke agencije za sprovođenje zakona nisu dostavile podatke. Međutim, promena u načinu prikupljanja podataka, i kompilaciji brojki iz 2022. godine je pomogla, pa FBI kaže da novi podaci predstavljaju 83,3% svih agencija, koje pokrivaju 93,5% populacije.

Nasuprot tome, prošlogodišnji podaci su poticali od samo 62,7% agencija i predstavljali situaciju koja se odnosi na 64,8% Amerikanaca.

Nasilni kriminal je opao za 1,7% a to uključuje smanjenje od 6,1% u broju ubistava i ubistava iz nehata. Broj silovanja je smanjen za 5,4% a teških fizičkih napada za 1,1%.

Vašingtonska policija vodi istragu u blizini zgrade Vrhovnog suda poslije izvještaja o sumnjivom vozilu, 19. oktobra 2022. (Foto: AP /J. Scott Applewhite)
Vašingtonska policija vodi istragu u blizini zgrade Vrhovnog suda poslije izvještaja o sumnjivom vozilu, 19. oktobra 2022. (Foto: AP /J. Scott Applewhite)

Međutim pljačke su se povećale za 1,3%. Nasilni kriminal se takođe nešto smanjio 2021. godine, što je velika promjena u odnosu na 2020, kada je stopa ubistava u Americi skočila 29% tokom pandemije koja je izazvala velike socijalne poremećaje.

Stopa nasilnog kriminala od 380,7 na 100.000 ljudi je neznatno bolja od 2019 - godine prije nego što je pandemija pogodila Sjedinjene Države - kada je iznosila 380,8 na 100.000 ljudi.

Uprkos smanjenju nasilja, krivična djela krađe imovine su skočila za 7,1%. Najviše je porastao broj krađa automobila - 10,9%.

FBI kaže da se otmica automobila povećala 8,1% u odnosu na 2021. godinu, a velika većina slučajeva takve krađe uključuje napadača koji prijeti vlasniku automobila oružjem. U više od četvrtine svih krađa automobila neko je povrijeđen.

Podaci FBI-ja su u skladu sa izvještajem koji je u julu objavio nestranački tink-tenk Savjet za krivično pravosuđe. U tom izvještaju su korišteni podaci iz 37 gradova, koji pokazuju da je broj ubistava opao za 9,4% u prvoj polovini 2023. godine u poređenju sa prvom polovinom 2022, ali je krađa vozila porasla za čak 33,5%.

Prošlogodišnji izvještaj FBI objavljen je uz značajne ograde budući da skoro dvije petine svih policijskih agencija u zemlji nije učestvovalo, uključujući one u velikim gradovima kao što su Njujork, Los Anđeles i Majami, poslije velike reforme sistema prijavljivanja krivičnih djela.

Za ovogodišnji izvještaj, FBI je koristio podatke dobrovoljno prikupljene od agencija koje koriste noviji Nacionalni sistem prijava na bazi incidenata, ali takođe uključuje podatke agencija koje i dalje koriste stariji sistem, poznat kao Sumarni sistem prijava, što objašnjava veliki porast broja agencija koje su učestvovale u izvještaju ove godine.

Izmjene sistema će, na kraju, učiniti da podaci o kriminalu budu savremeniji i detaljniji, ali promjena načina rada može da bude komplikovana za neke policijske jedinice.

Ovogodišnji izvještaj pokazuje da, dok se broj odraslih žrtava fatalnog oružanog nasilja smanjio za 6,6%, procijenjeni broj maljoletnih žrtava je porastao za 11,8%. Zagovornici kontrole oružja osudili su labavljenje zakona o oružju, posebno u konzervativno orijentisanim državama širom SAD.

Broj napada na pripadnike policije je porastao 1,8% u odnosu na 2021. Procjenjuje se da je 31.400 od 102.100 napada rezultirala povredama 2022. godine, što je rast od 1,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Nasilni kriminal je, u cjelini, na znatno nižem nivou od istorijsko visokih stopa kriminala 1990-ih.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG