Linkovi

FBI istražuje napad u bazi na Floridi kao terorizam


Mohamed Alšamrani (Foto: FBI)
Mohamed Alšamrani (Foto: FBI)

FBI istražuje pucnjavu u mornaričkoj bazi u Pensakoli na Floridi kao teroristički čin.

Specijalni agent FBI Rejčel Rohas rekla je na konferenciji za novinare da se istraga vodi "pod pretpostavkom" da je riječ o terorizmu, ali da je napadač vjerovatno djelovao sam.

"Trenutna procjena je da je jedan napadač počinio napad i nije bilo hapšenja u ovom slučaju", istakla je Rohas.

Federalni istražni biro zvanično je identifikovao napadača koji je u mornaričkoj bazi u Pensakoli, na Floridi, u petak ubio troje ljudi.

Napadač je identifikovan kao Mohamed Alšamrani, 21-godišnji poručnik u saudijskim vazduhoplovnim snagama, koji se obučavao za pilota u Pensakoli. FBI nije utvrdio motiv napada.

Žrtve su takođe bili studenti u školi letenja, a identifikovani su kao 23-godišnji Džošua Kejleb Votson iz Alabame, 19-godišnji Mohamed Sameh Haitam sa Floride i 21-godišnji Kameron Skot Volters iz Džordžije.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper rekao je u nedjelju da je naložio oružanim snagama da preispitaju proces provjere stranih vojnika koji dolaze u Sjedinjene Države.

"Tuga zbog tragičnih događaja u bazi u Pensakoli imaće dugotrajne posljedice po našu ispostavu i zajednicu", saopštio je komandant baze Tim Kinsela.

U pucnjavi je povrijeđeno osmoro ljudi. Napadač, koji je ubijen u incidentu, je prema izvještajima medija početkom nedelje gledao snimke masovnih ubistava u Sjedinjenim Državama sa gostima na večeri. Najmanje jedan gost je snimao masakr u petak, a nekoliko saudijskih studenata je pritvoreno u okviru istrage.

Prije nego što je otvorio vatru u bazi, Alšamrani je tvtitovao oporuku i citirao Osamu bin Ladena da bi opravdao napad, navodi obaveštajna grupa SITE koja prati džihadističke prijetnje i komunikaciju.

Napadač je tvitovao da se "Amerika pretvorila u naciju zla" i osudio SAD zbog podrške Izraelu i invazije muslimanskih i mnogih drugih zemalja. Koristeći citat Bin Ladena, naveo je da je bezbjednost SAD i muslimana "zajednička sudbina".

Oružje nije dozvoljeno u Pensakoli, ali su lokalne vlasti saopštile da je napadač uspio da unese pištolj u bazu. Nakon što je otvorio vatru, upucan je u jednoj od učionica.

Napad u mornaričkoj bazi u Pensakoli drugo je masovno ubistvo u američkim vojnim objektima za nedelju dana. Jedan mornar ubio je dva civila u bazi Perl Harbor na Havajima, a zatim je izvršio samoubistvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG