Linkovi

FBI istražuje kinesku „policijsku stanicu” u New Yorku


New York
New York

FBI istražuje rad neovlaštene „policijske stanice” koju New Yorku kao dio globalne mreže takvih stanica, rekao je u četvrtak direktor FBI-ja Chrstopher Wray, obećavajući da će zaustaviti očigledno nedozvoljenu aktivnost Pekinga za provođenje zakona u SAD-u.

„Veoma sam zabrinut zbog ovoga”, rekao je Wray odgovarajući na pitanje o kineskim „policijskim stanicama” tokom saslušanja u Komitetu za domovinsku sigurnost Senata. „Svjesni smo postojanja ovih stanica. Moram da budem oprezan kada govorimo o našem specifičnom istražnom radu, ali meni je nečuveno pomisliti da bi kineska policija pokušala da otvori stanicu u New Yorku, na primjer, bez odgovarajuće koordinacije.”

Takva nekoordinirana operacija za provođenje zakona „krši suverenitet i zaobilazi standardne procese saradnje u pravosuđu i provođenju zakona”, dodao je Wray.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

U izvještaju objavljenom u septembru, organizacija za zaštitu ljudskih prava Safeguard Defenders rekla je da je Kina uspostavila najmanje 54 „prekomorske policijske službe” širom svijeta, uključujući jednu u New Yorku i tri u Torontu.

Iako su zadužene za suzbijanje ilegalnih aktivnosti povezanih s Kinezima u inostranstvu, Kina putem policijskih stanica nastoji kontrolirati i ograničiti političko izražavanje daleko izvan svojih granica, navodi se u izvještaju.

Kineski zvaničnici su u više navrata rekli da stanice pomažu kineskim državljanima u inostranstvu u rutinskim stvarima poput obnavljanja vozačkih dozvola, radnjama koje bi inače obavljala ambasada ili konzulat.

„Kineski organi javne sigurnosti striktno poštuju međunarodno pravo i u potpunosti poštuju pravosudni suverenitet drugih zemalja”, citiran je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na Nacionalnom javnom radiju sa sjedištem u SAD-u.

Wray je rekao da FBI ispituje „pravne parametre” kineske policijske operacije u Sjedinjenim Državama i da je u kontaktu s ministarstvima pravde i države o tom pitanju.

Više istraga

FBI nije jedina agencija za provođenje zakona koja istražuje kinesku policijsku stanicu u inostranstvu.

Dva mjeseca otkako je objavljen izvještaj Safeguard Defendersa, najmanje 14 vlada, uključujući vlade Britanije, Kanade i Njemačke, otvorilo je istrage o policijskim stanicama, navodi Safeguard Defenders.

Wray je rekao da je FBI u pregovorima sa svojim međunarodnim partnerima za provođenje zakona o neovlaštenim radnjama kineske policije „jer mi nismo jedina zemlja u kojoj se to dogodilo”.

Dok je odbijao reći koriste li Kinezi policijsku stanicu u SAD-u za nadgledanje američkih državljana, Wray je citirao nedavne savezne optužnice protiv kineskih državljana koji se terete da su se „uključivali u nekoordinisanu 'akciju provođenja zakona' ovdje u Sjedinjenim Državama, uznemiravali, uhodili i nadgledali i ucjenjivanje ljudi kojima se ne sviđa ili se ne slažu sa Xijevim režimom”.

U oktobru je Ministarstvo pravde podiglo optužnicu protiv sedam kineskih državljana u vezi sa planom da se kineski državljanin koji živi u New Yorku vrati u Kinu.

Glavni optuženi u ovom slučaju, Quanzhong An, optužen je da je nadgledao i vodio kampanju za „uznemiravanje i prisiljavanje” američkog građanina da se vrati u Kinu u sklopu vansudskog napora za repatrijaciju poznatog kao Operacija Lov na lisice, prema Ministarstvu pravde.

U martu je State Department uveo vizna ograničenja za zvaničnike Komunističke partije Kine optužene za „represivne radnje” protiv vjerskih i etničkih manjina.

XS
SM
MD
LG