Linkovi

FBI: Napad Hamasa podsticaj za najveću terorističku prijetnju od ISIS-a


Direktor FBI-a Christopher Wray svjedoči u Senatu (Foto: Mandel NGAN/AFP)
Direktor FBI-a Christopher Wray svjedoči u Senatu (Foto: Mandel NGAN/AFP)

Napad Hamasa na Izrael će podstaći najznačajniju terorističku prijetnju po Ameriku od uspona Islamske države (ISIS) prije gotovo deceniju, upozorio je u srijedu direktor Federalnog istražnog biroa ( FBI) Christopher Wray.

Wray je u svjedočenju na pretresu u Kongresu rekao da je od početka izraelsko-palestinskog konflikta u Gazi više stranih terorističkih organizacija pozvalo na napade na Amerikance i Zapad, što je značajno povećalo prijetnju od nasilnih ekstremista na američkom tlu.

"Potezi Hamasa i njegovih saveznika poslužiće kao inspiracija kakvu nismo vidjeli od kako je ISIS prije nekoliko godina uspostavio takozvani kalifat", rekao je Wray na pretresu pred senatskim Odborima za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove, koji je bio usredsrećen na prijetnje po Sjedinjene Države.

Američka vlada je od početka sukoba u Gazi zabilježila rast prijetnji protiv Jevreja, muslimana i Arapa u Americi, rekli su zvaničnici.

Također je porastao broj napada paravojnih snaga, koje podržava Iran, na američke vojne baze u inostranstvu, rekao je Wray i upozorio da će se vjerovatno takođe pogoršati cyber napadi Teherana i nedržavnih aktera na Ameriku ako se konflikt proširi.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Tokom pretresa, sekretar za unutrašnju bezbjednost Alejandro Mayorkas rekao je da je rastu antisemitizma u zemlji doprinijela mržnja prema jevrejskim studentima poslije početka sukoba u Gazi.

Bijela kuća je ove nedjelje izrazila zabrinutost zbog izvještaja o anti-jevrejskim incidentima na američkim univerzitetima, zbog kojih su pooštrene bezbjednosne mjere na kampusima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG