Linkovi

FBI: Broj slučajeva zločina iz mržnje u 2021. najviši u posljednjih 20 godina


Protest protiv mržnje prema Azijatima. Mart, 2021. (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo)
Protest protiv mržnje prema Azijatima. Mart, 2021. (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo)

Broj slučajeva zločina iz mržnje 2021. bio je najviši u posljednjih 20 godina, objavio je FBI u izvještaju. Prvobitni izvještaj koji je izašao u decembru, pokazivao je da je u toj godini prijavljeno 7.626 zločina iz mržnje.

Međutim, u tom izvještaju nije bilo podataka iz oko 4 hiljade institucija za zaštitu reda i zakona, kao i iz velikih policijskih stanica u Njujorku, Čikagu i Kaliforniji. FBI navodi da sada kada je dobio dodatne podatke iz policijskih stanica iz cijele države, može da pruži kompletnu sliku o zločinima iz mržnje u SAD.

U saopštenju, FBI navodi da je dodatni izvještaj pokazao da je broj zločina iz mržnje porastao za 11, 6 odsto, sa 8.210 na 9.065. "To je rekord u posljednjih 20 godina i drugi po redu od kada je FBI počeo da sakuplja podatke 1990", prema riječima Brajana Levina, direktora Centra za studije zločina iz mržnje i ekstremizma na kalifornijskom univerzitetu San Bernandino.

On primjećuje da se cifre u posljednjem izvještaju razlikuju od prvobitnog, što pokazuje 10.530 slučajeva koji su počinjeni prema samo prema jednoj grupi, što je savremeni rekord za zločine iz mržnje.

Glas Amerike zatražio je pojašnjenje od FBI za očigledan raskorak u brojevima, ali još nismo dobili odgovor. Kao i prethodnih godina, na meti zločina iz mržnje najviše su bili crnci 2021. Oni koji su usmjereni na bijelce bili su na drugom mjestu, a slijede protiv gejeva, Jevreja i Azijata.

FBI definiše zločin iz mržnje kao krivično djelo "motivisano, u cjelini ili dijelom, predrasudama napadača u vezi sa rasom, religijom, invaliditetom, seksualnom orjentacijom, etničkom pripadnošću, polom ili polnim identitetom.

Godišnji izvještaj koriste policijske stanice, pisci zakona, stručnjaci i lokalni lideri, a FBI je počeo da ga sastavlja od 1990. godine, koristeći dokumentaciju koja je sakupljana od dvadesetih godina prošlog vijeka. Sada se FBI prebacio na modernije načine skupljanja podataka. Mnoge policijske stanice sporo su razvijale nove mehanizme i zato izvještaj u decembru nije bio kompletan.

Zvaničnik FBI rekao je reporterima da su "predviđanja agencije za 2022. godinu po brojevima već prevazišla 2021".

XS
SM
MD
LG