Linkovi

Posljednji Faučijev brifing u Bijeloj kući i još jedna molba Amerikancima da se vakcinišu


Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti doktor Entoni Fauči na konferenciji za novinare u Beloj kući sa koordinatorom za odgovor na pandemiju kovida 19 doktorom Ašišom Dža i portparolkom Karin Žan Pjer (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti doktor Entoni Fauči na konferenciji za novinare u Beloj kući sa koordinatorom za odgovor na pandemiju kovida 19 doktorom Ašišom Dža i portparolkom Karin Žan Pjer (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Doktor Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti - kojeg su neki slavili, a neki kritikovali zbog odgovora na pandemiju - iskoristio je svoje posljednje obraćanje na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u utorak da odbaci podjele i promoviše vakcine, prenosi agencija Reuters.

Fauči, glavni zdravstveni savjetnik predsjednika Joe Bidena i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, planira da se uskoro penzioniše. Tokom višedecenijske karijere bio je suočen sa više zdravstvenih kriza - od side i ptičjeg gripa do ebole i kovida.

Međutim, njegovi postupci tokom pandemije koronavirusa - i otvorena procjena upućena sa govornice u Bijeloj kući da Amerikanci moraju da mijenjaju ponašanje - učinili su ga herojem među aktivistima za javno zdravlje dok je služio za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dio konzervativne javnosti ga je ipak žestoko kritikovao, a zbog svojih napora je često dobijao i prijetnje smrću.

Fauči, koji je uprkos tome ostao čvrsto pri svojim stavovima, iskoristio je posljednju konferenciju za novinare da snažno ohrabri Amerikance da prime vakcine i bustere protiv kovida i da promoviše efikasnost nošenja maski, što je sve bio povod za stranačke podjele u Sjedinjenim Državama.

Amerika je prva u svijetu po broju registrovanim žrtava kovida, sa više od milion.

Nakon što je širom svijeta dato 13 milijardi doza vakcine protiv kovida, Fauči je poručio da je "jasno da postoji veliki obim informacija" koje sugerišu da su one bezbjedne.

"Kada vidim da se zbog podjela u ovoj zemlji ljudi ne vakcinišu iz razloga koji nemaju nikakve veze sa javnim zdravljem, već sa tim podjelama i ideološkim razlikama, to me kao ljekara boli", poručio je 81-godišnji Fauči.

"Ne želim da niko bude hospitalizovan, da umre od kovida. Nije mi važno da li ste ultradesničarski republikanac ili ultraljevičarski demokrata".

Fauči napušta vladu u decembru poslije 54-godišnje službe. Bio je na čelu Instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je dio Nacionalnih instituta zdravlja (NIH), od 1984. godine.

Iskusni imunolog bio je savjetnik sedam američkih predsjednika, počevši sa Ronaldom Reganom. Prvi put se obratio na brifingu u Bijeloj kući 2001. godine.

Republikanski članovi Kongresa, među kojima je i senator Rend Pol koji se često sukobljavao sa Faučijem tokom pretresa u Senatu, najavili su da će pokrenuti istragu Faučija kada zvanično preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru.

Fauči je u utorak rekao da će "apsolutno u potpunosti sarađivati" na bilo kojem kongresnom pretresu, koji bi republikanci održali naredne godine.

Tokom prvih mjeseci pandemije 2020. godine, Fauči je pomogao u naučnim naporima da se razvije i testira vakcina u rekordnom roku. Postao je popularan među mnogim Amerikancima, dok su se SAD suočavale sa karantinima i rastom broja žrtava.

Međutim, Trump i mnogi republikanci su ga osuđivali zato što je upozoravao protiv prebrzog otvaranja američke ekonomije i zato što se protivio tretmanima za kovid koji nisu bili testirani niti efikasni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG