Linkovi

Fauci: Kraj "pandemijske faze" u SAD, ali ne i u svijetu


ARHIVA - Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, doktor Anthony Fauci govori na pretresu u Kongresu (Foto: Greg Nash/Pool via REUTERS)
ARHIVA - Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, doktor Anthony Fauci govori na pretresu u Kongresu (Foto: Greg Nash/Pool via REUTERS)

Fauci je za američki javni servis PBS rekao da je koronavirus i dalje pandemija za veći dio svijeta, a da Amerika više nije u "pandemijskoj fazi". "Nemamo više 900.000 novozaraženih dnevno, desetine hiljada hospitalizacija i hiljade smrtnih slučajeva. Trenutno smo na niskom nivou", rekao je Fauci.

Vodeći američki epidemiolog doktor Anthony Fauci iznio je optimističnu procjenu trenutnog stanja kada je riječ o koronavirusu u Sjedinjenim Državama, rekavši da je zemlja "izašla iz pandemijske faze" kada je riječ o novim zarazama, hospitalizacijama i smrtnim slučajevima, ali da je po svemu sudeći u toku tranzicija na to da COVID19 postane endemska bolest - što se redovno događa u nekim područjima.

Međutim, američki zdravstveni ekspert je u srijedu, za dnevnik Washington Post, pokušao da pojasni svoju prethodnu izjavu. Rekao je da je za razliku "od eksplozivne pandemijske faze" tokom naglog rasta omikrona tokom zime, opisivao period, po svemu sudeći, tranzicije na to da koronavirus postane endemska bolest.

"U svijetu je i dalje pandemija. U to nema sumnje. Niko to ne bi trebalo da pogrešno tumači. I dalje smo u pandemiji", rekao je Fauci za Washington Post.

Fauči se oglasio u trenutku kada zdravstvene vlasti pokušavaju da utvrde kako da drže broj slučajeva kovida i hospitalizacija na održivom nivou i nauče da žive sa nepredvidivim virusom koji i dalje mutira. Bidenova administracija naglasila je da zemlja ima više sredstava - vakcine, boostere i lijekove - da se bolje suoči sa infekcijama nego tokom ranih dana pandemije.

Broj zaraženih u SAD je daleko manji nego prethodnih mjeseci. Međutim, zdravstveni zvaničnici pomno prate širenje veoma zaraznih varijanti. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj slučajeva je porastao za oko 25 odsto protekle nedelje.

XS
SM
MD
LG