Linkovi

Fadil Novalić od petka u zatvoru


Fadil Novalić pred Sudom BiH (Foto: BIRN BiH)
Fadil Novalić pred Sudom BiH (Foto: BIRN BiH)

Bivši predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić u petak, 22. marta ide na izvršenje četverogodišnje kazne u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, u Istočno Sarajevo.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Novalićev branilac, Elmir Jahić.

Prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine Novaliću 22. marta ističe rok od tri dana da se javi na izdržavanje kazne.

On je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine., a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Novalić je konačnom presudom 27. januara 2024. osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH "Srebrena malina" na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG