Linkovi

Facebook uklonio stotine dezinformatorskih stranica povezanih sa Rusijom


FILE - A user gets ready to launch Facebook on an iPhone, in North Andover, Mass., June 19, 2017. Facebook has made changes to fight false information, including de-emphasizing proven false stories in people's feeds so others are less likely to see them.
FILE - A user gets ready to launch Facebook on an iPhone, in North Andover, Mass., June 19, 2017. Facebook has made changes to fight false information, including de-emphasizing proven false stories in people's feeds so others are less likely to see them.

Facebook je saopćio da je uklonio stotine stranica, grupa i računa povezanih s Rusijom, za koje kaže da su bile dio dviju velikih operacija dezinformacija.

Kompanija je izjavila da je poduzela mjere nakon što je na svojim Facebook i Instagram platformama pronašla dvije mreže "koje se bave koordiniranim neautentičnim ponašanjem".

Nathaniel Gleicher, šef Facebook-ove cyber-sigurnosti, izjavio je u blogu da jedna mreža djeluje u zemljama Srednje i Istočne Europe, Baltičkim zemljama, Srednjoj Aziji i Kavkazu. Druga se usredotočia na Ukrajinu.

Ljudi koji su vodili račune predstavljali su se kao neovisni izvori vijesti i objavljivali teme koje potiču anti-NATO raspoloženje i protestne pokrete.

"Nismo pronašli nikakve veze između tih operacija, ali su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa kako bi zavarale druge o tome ko su i što rade", kazao je Gleicher.

Gleicher je kazao kako je jedna mreža od 364 stranice i račune povezana s zaposlenicima Sputnika, ruske državne agencije vijesti na engleskom jeziku. Oko 790.000 računa slijedilo je jednu ili više stranica mreže. Operacija je potrošilaa oko 135.000 dolara tijekom šest godina za Facebook oglase, koje je platila u eurima, rubljima i dolarima. Najnoviji oglas prikazan je u januaru.

Sputnik je kritizirao potez Facebooka.

"Odluka je očito politička. To je jednako cenzuri", navodi se u priopćenju AP-u, dodajući kako je Facebook blokirao račune sedam njegovih ureda u bivšim sovjetskim republikama. "Redakcije Sputnika bave se novostima i to dobro rade. Ako je to blokiranje samo reakcija Facebooka na kvalitetu rada medija, onda nemamo pitanja, sve je jasno ovdje. Ali još uvijek postoji nada da će prevladati zdrav razum." "

Djelujući na temelju preporuke američke policije, Facebook je zatvorio još 148 stranica, grupa i računa, uključujući 41 na Instagramu, koji su bili dio druge mreže koja je potrošila 25.000 dolara na oglase u 2018, plaćena u rubljima. Gleicher je rekao da je Facebook "identificirao neko tehničko preklapanje s aktivnostima temeljenim na Rusiji koje smo vidjeli prije prošlogodišnjih izbora u SAD-u, uključujući ponašanje koje dijeli obilježja s prethodnom aktivnošću Agencije za istraživanje interneta".

Agencija za istraživanje interneta je ruska farma trolova koju je otkrio američki specijalni odvjetnik Robert Mueller za vrijeme svoje akcije usmjerene na utjecaj na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Facebook je pojačao svoj nadzor nakon što je kritiziran zbog sporog odgovora na pokušaje stranih utjecaja na glasanje za 2016. godinu.

U drugoj mjeri s ciljem povećanja transparentnosti, Facebook je od prošle godine počeo zahtijevati da svi politički oglasi iz SAD-a, Britanije i Brazila otkriju tko ih je platio.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG