Linkovi

Evropske novinske agencije traže dio profita od Googlea i Facebooka


Google and Facebook are the world's biggest 'Internet empires.'
Google and Facebook are the world's biggest 'Internet empires.'

Najveće evropske novinske agencije optužile su Google (Gugl) i Facebook (Fejsbuk) za besplatno preuzimanje njihovih vijesti i pozvale internetske gigante da podijele veći dio profita sa medijima.

U kolumni koju su potpisali generalni direktori dvadesetak agencija, uključujući francuski AFP, britansku PA i njemačku DPA, Evropski parlament je pozvan da izmijeni zakon o zaštiti autorskih prava i pomogne im da se riješi ova "groteskna neravnoteža".

"Pljačka medijskih sadržaja i agencijskih prihoda od reklama koju vrše internetski giganti predstavlja prijetnju i korisnicima i demokratiji", navodi se u tekstu.

Poslanici Evropskog parlamenta diskutovat će ovog mjeseca o novom zakonu o autorskim pravima, koji bi primorao internetske gigante da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama, poput vijesti, muzike ili filmova.

Novi nacrt zakona odbijen je u julu, a američke tehnološke firme odlučno mu se protive, kao i pristalice slobodnog interneta, koje strahuju da bi ova regulativa dovela do rasta troškova za korisnike.

"Da li titani interneta mogu kompenzovati medije, a da ne traže od ljudi da plaćaju za pristup internetu, kao što kažu da bi morali uraditi? Jasan odgovor je 'da' ", piše u kolumni, prenio je AFP.

Agencije, koje su veliki proizvođači vijesti, fotografskih i videosadržaja, saopštile su da je prihod Facebooka u 2017. godini bio 40 milijardi dolara, a profit 16 milijardi, dok je Google zaradio 12,7 milijardi dolara zahvaljujući prodaji svojih usluga u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

"Ko može osnovano tvrditi da oni nisu u mogućnosti pošteno platiti za sadržaj koji koriste?", upitale su agencije.

U tekstu se dodaje da, u ime demokratskih vrijednosti i slobode medija u Evropi, poslanici Evropskog parlamenta trebaju usvojiti reformu o zaštiti autorskih prava.

XS
SM
MD
LG