Linkovi

Evropska Unija kaznila Google sa više od 4 milijarde EUR


Evropska komisija kaznila je Google s rekordnih 4,34 milijarde eura (pet milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantne tržišne pozicije, objavila je Evropska komisija (EK) u svojem saopćenju.

Naime, povjerenstvo za tržišno natjecanje, na čelu s Margrethe Vestager, je nakon 39 mjeseci istrage zaključilo da je Google prekršio načelo slobode tržišnog natjecanja jer je financijskim poticajima proizvođače pametnih telefona, koji koriste njihov Android sustav, natjerao da instaliraju Googleovu tražilicu kao zadanu aplikaciju, narušavajući time natjecateljsko pravo ostalih softverskih tvrtki.

Također, proizvođači telefona, poput Samsunga, imali su ugovornu obvezu da moraju unaprijed instalirati aplikacije Google tražilicu i Google Chrome ako žele pristup ostalim aplikacijama poput Google Play Store, Google Maps i Gmail.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG