Linkovi

Eurozona u ekonomskoj recesiji


Euro
Euro

Ekonomija eurozone bila je u tehničkoj recesiji u prva tri mjeseca 2023. godine, pokazali su u četvrtak podaci evropske statističke agencije Eurostat, nakon revizije rasta naniže u prvom i posljednjem kvartalu 2022. godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone pao je za 0,1% u prvom kvartalu u poređenju sa četvrtim 2022. godine i bio je 1,0% više u odnosu na godinu ranije, navodi se u saopštenju Eurostata.

To je u skladu sa trenutnim procjenama rasta od 0,1% i 1,3% objavljenim 16. maja. Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su u prosjeku nultu, odnosno 1,2% ekspanziju.

Revizija je uglavnom nastala zbog druge procjene njemačkog statističkog ureda koja pokazuje da je najveća ekonomija eurozone bila u recesiji početkom 2023.

Cifra eurozone za četvrti kvartal 2022. također je smanjena na -0,1% u odnosu na prethodno očitanje od nule. Revizije su potvrdile da je i eurozona u tehničkoj recesiji.

To se očekivalo krajem prošle godine, jer se euro zona borila s visokim cijenama energije i hrane i rastućim kamatnim stopama koje su imale za cilj obuzdavanje inflacije, ali prve procjene su sugerirale da je region to izbjegao.

Uz Njemačku, BDP je opao na kvartalnom nivou u Grčkoj, Irskoj, Litvaniji, Malti i Holandiji.

Eurostat je saopštio da je potrošnja domaćinstava smanjena za 0,1 procentni poen, javna potrošnja 0,3 poena, a promjene zaliha 0,4 poena u odnosu na kvartalni BDP. Bruto investicije u fiksni kapital povećale su se za 0,1 poen, a neto trgovina za dodatnih 0,7 poena pošto je uvoz opao.

XS
SM
MD
LG