Linkovi

Njemačka privreda u recesiji


Njemačka privreda se u prvom kvartalu 2023. godine smanjila u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime je ušla u recesiju, pokazali su u četvrtak podaci Zavoda za statistiku.

Bruto domaći proizvod je pao za 0,3% . Ovo prati pad od 0,5% u četvrtom kvartalu 2022. Recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Prva procjena je pokazala da BDP stagnira u prvom kvartalu i da Njemačka zaobilazi recesiju.

"Pod teretom ogromne inflacije, njemački potrošač je pao na koljena, povlačeći cijelu ekonomiju sa sobom", rekao je Andreas Scheuerle, analitičar DekaBank-a.

Potrošnja domaćinstava smanjena je za 1,2% na kvartalnom nivou nakon cjenovnih, sezonskih i kalendarskih prilagođavanja. Državna potrošnja je takođe značajno smanjena za 4,9% u odnosu na kvartal.

"Toplo zimsko vrijeme, oživljavanje industrijske aktivnosti, uz pomoć ponovnog otvaranja Kine, i ublažavanje trenja u lancu snabdijevanja, nisu bili dovoljni da se privreda izvuče iz zone opasnosti od recesije", rekao je globalni šef makro sektora ING-a Carsten Brzeski.

Nasuprot tome, investicije su porasle u prva tri mjeseca ove godine, nakon slabe druge polovine 2022. Ulaganja u mašine i opremu porasla su za 3,2% u odnosu na prethodni kvartal, dok su ulaganja u građevinarstvo porasla za 3,9% u odnosu na isti kvartal.

Bilo je i pozitivnih doprinosa trgovine. Izvoz je porastao za 0,4%, dok je uvoz smanjen za 0,9%.

"Ogroman rast cijena energenata učinio je danak u zimskoj polovini godine", rekao je glavni ekonomista Commerzbanke Joerg Kraemer.

Recesija se nije mogla izbjeći i sada je pitanje hoće li biti oporavka u drugoj polovini godine.

"Gledajući dalje od prvog tromjesečja, čini se da je optimizam na početku godine ustupio mjesto osjećaju realnosti," rekao je Brzeski iz ING-a.

Pad kupovne moći, prorijeđene industrijske narudžbe, agresivno pooštravanje monetarne politike i očekivano usporavanje američke ekonomije, sve to govori u prilog slabe ekonomske aktivnosti.

Nakon pada poslovne klime Ifo-a u srijedu, svi ključni vodeći pokazatelji u proizvodnom sektoru sada padaju, rekao je Kraemer iz Commerzbanke.

Njemačka Bundesbanka, međutim, očekuje da će privreda u drugom tromjesečju imati skroman rast jer će oporavak industrije više nego nadoknaditi stagnirajuću potrošnju domaćinstava i pad građevinarstva, navodi se u mjesečnom ekonomskom izvještaju objavljenom u srijedu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG