Linkovi

BiH

'Plan rasta' Brisela za Zapadni Balkan: Šest milijardi eura pomoći i pristup tržištu EU


EU: Pregovori sa BiH nakon ispunjavanja postavljenih kriterija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

EU: Pregovori sa BiH nakon ispunjavanja postavljenih kriterija

Radio Slobodna Evropa ima uvid u ovaj dokument u kojem se obuhvataju planovi kako da se pomogne zemljama regiona da ostvare konvergenciju u ekonomskom razvoju sa Evropskom unijom, kako bi se brže osposobile za ulazak u EU.

Ovaj plan sadrži niz prijedloga za integraciju zemalja regiona Zapadnog Balkana u mnoge politike i programe EU i prije nego što postanu formalne članice evropskog bloka.

Da bi se ostvarili ciljevi ovog plana rasta, Evropska komisija predlaže i veliki paket financijske pomoći od šest milijardi eura za period 2024. - 2027.

Prema planu, do dve milijarde eura od ovog iznosa bi išlo u obliku bespovratne pomoći, a preostalih četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.

Kako se navodi u dokumentu, dio ovih finansijskih sredstava mogao bi išao putem direktnih uplata u budžete zemalja regiona koji će se koristiti za ove namjene.

"Ekonomska konvergencija je suštinski elemenat za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. U ovom trenutku, brzina približavanja zemalja regiona i EU, i njen nivo, nije zadovoljavajući – ni u ekonomskom ni u reformskom smislu. To ometa njihov napredak na putu ka EU", navodi se u ovom dokumentu.

Evropska komisija predlaže novi plan za rast Zapadnog Balkana zasnovan na četiri stuba:

  • Prvi stub: "Jačanje ekonomske integracije na jedinstvenom tržištu EU2". To će zavisiti od prilagođavanja zemalja regiona pravilima jedinstvenog tržišta i, paralelno, otvaranja njihovog tržišta u relevantnim sektorima prema susjednim zemljama.
  • Drugi stub: "Jačanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište". To će, prema iskustvu EU, uticati na potencijalni privredni rast od deset odsto.
  • Treći stub: "Ubrzanje temeljnih reformi". To takođe znači vladavinu prava, koja pomaže i privlačenju stranih direktnih investicija i jača regionalnu stabilnost.
  • Četvrti stub: "Povećanje finansijske pomoći za podršku reformama". Među njima je i prijedlog pomoći od šest milijardi eura.

Budući da zemlje regiona u svojim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom takođe imaju koristi od relevantnih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Evropska komisija predlaže da se ide još dalje - unošenjem izmjena u ove sporazume kako bi se omogućili jednaki uslovi na tržištu i između zemalja koje su u procesu proširenja sa zemljama članicama EU.

Svi ovi ciljevi su u skladu sa idejama koje se realizuju kroz Berlinski proces, kao i stvaranje "Zajedničkog regionalnog tržišta".

Primjenom ovih prijedloga povećaće se sloboda kretanja roba, radnika i usluga među zemljama regiona, uključujući I između zemljama EU.

Kao primjer navodi se i uspostavljanje takozvanih zelenih linija na graničnim prelazima gdje roba brže prolazi uz bržu carinsku proceduru.

Primjer koji Komisija navodi je ukidanje naplate roaminga za mobilne telefone i internet. To već postoji unutar EU, a napreduje u regionu, dok Komisija predlaže da se ukinu carine između zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Biće i olakšice za mlade koji će moći lakše da studiraju u zemljama EU ako se ovaj plan sprovede.

Zemlje Zapadnog Balkana bi i prije ulaska u EU učestvovale u nekoliko radnih grupa Evropske unije.

"Najmanje bi zemlje Zapadnog Balkana trebale da u potpunosti učestvuju u relevantnim programima EU, uključujući posebno program jedinstvenog tržišta, fiskalni i carinski program, evropski digitalni program i program Horizont Evropa", navodi se u dokumentu.

Evropska komisija u ovom prijedlogu skreće pažnju da zemlje regiona, paralelno sa približavanjem EU, treba brzo da pojačaju međusobnu saradnju i ostvare ciljeve zajedničkog regionalnog tržišta.

Takođe, one bi trebale da ubrzaju proces reformi, posebno u oblasti reda i zakona.

Evropska komisija smatra da, ako region Zapadnog Balkana koristi mogućnosti ovog plana za rast, istovremeno će ubrzati put ka integraciji u EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG