Linkovi

EU dogovorila nova pravila za azil i migracije, organizacije za ljudska prava razočarane


Italija
Italija

Špansko predsjedništvo Savjeta EU i Evropski parlament postigli su u srijedu dogovor o reviziji pravnog okvira Unije o azilu i migracijama, navodi se na internetskoj stranici EU.

"Pet zakona EU u vezi sa kojima su se usaglasili špansko predsjedništvo i parlament odnose se na sve faze upravljanja azilom i migracijama, počevši od skrininga neregularnih migranata kada stignu u EU, uzimanja biometrijskih podataka, procedura za podnošenje i rješavanje zahtjeva za azil", navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da su regulisana i "pravila o utvrđivanju koja je članica odgovorna za rješavanje zahtjeva za azil, kao i saradnja i solidarnost među državama članicama, te način postupanja u kriznim situacijama, uključujući slučajeve instrumentalizacije migranata".

"EU ispunjava svoje obećanje da će poboljšati sistem azila i migracija. Građani širom EU žele da se njihove vlade nose sa izazovom migracija i danas je ostvaren veliki korak u tom pravcu", izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova, Fernando Grande-Marlaska Gomez.

On je dodao da je "ova reforma ključni dio slagalice", ali da "EU ostaje posvećena suočavanju sa osnovnim uzrocima migracija, radeći zajedno sa zemljama porijekla i tranzita i baveći se problemom krijumčarenja migranata".

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da će "20. decembar 2023. ući u historiju".

"Evropa još jednom prkosi izgledima. Vrlo sam ponosna što smo s Paktom o migraciji i azilu donijeli i osigurali rješenja", rekla je.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će "ovaj pakt o migraciji i azilu osigurati učinkovit evropski odgovor na ovaj izazov".

"To znači da će Evropljani odlučivati ko dolazi u EU i ko može da ostane, a ne krijumčari. To znači da ćemo zaštititi one kojima je potrebna pomoć. Ovaj Pakt takođe će osigurati da države članice odgovorno dijele odgovornost, pokazujući solidarnost s onima koji štite naše spoljne granice, dok istovremeno sprečavaju ilegalnu migraciju u EU", kazala je.

Istovremeno, kao reakcija na politički dogovor, grupa ljevice u Evropskom parlamentu je ocijenila da je ovo "mračan dan za EU.

"Upravo dogovoreni pakt o migraciji i azilu označava smrt individualnog prava na azil u Evropi. Ovo je najznačajniji napad na prava azila i migracija od osnivanja EU", saopštila je grupa ljevice.

Organizacije za ljudska prava upozorile su na implikacije sporazuma na migrante i tražioce azila.

"Konačni dogovor podrazumijeva krajnje razočaravajuće ishode u svim segmentima. Njegov glavni efejat čće da bude povećanje patnje na granicama i otežavanje traženja sigurnosti", rekla je zagovornica Amnesty Internationala za EU za migracije i azil, Olivia Sundberg Diez.

Više od 50 neprofitnih organizacija upozorilo je u otvorenom pismu da će pakt o migracijama dopustiti zemljama da proizvoljno zatvaraju djecu, premještaju migrante te da će dovesti do pojačanog rasnog profiliranja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG